Koçluk, ülkemizde henüz yeni yeni tanınmaya başladı. Gelişmiş ülkelerde ise çok popüler, toplumun büyük kesimlerince ve özellikle iş dünyasında kabul görmüş ve kendini kanıtlamış bir yöntem ve meslek.

Uluslararası Koçluk Federasyonunun (ICF-İnternational Coach Federation) son araştırmasına göre; Bilişim Teknolojileri ve Koçluk en hızlı atılım gösteren iki sektör.

Artan bu talebin altında yatan en önemli iki sebep ise; koçluğun insanlara yardımı amaç edinen meslekler içerisinde ve iş dünyasında kendini bilimsel olarak ispatlaması ve temel aldığı esaslardır.
 
Koçluk, kısaca insanların ve işletmelerin/kurumların şuanda bulunduğu noktadan, olmak istediği noktaya gidişini destekleyen bir süreç ve yöntemler bütünüdür. ICF koçluğu şu şekilde tanımlamaktadır: Koçluk, danışanların kişisel ve profesyonel potansiyellerini maksimize etmek amacıyla düşünce doğurucu ve yaratıcı bir süreçte onlarla ortaklık yapmaktır.

Koçluğun temelindeki esasları şu şekilde sıralamak mümkün: İnsanlar tam ve bütündür. Hiçbir şey yanlış veya eksik değildir. Cevaplar kişinin kendindedir. İnsanlar ihtiyaç duydukları kaynaklara ve yanıtlara sahiptir. Her davranışın altında olumlu bir niyet vardır. İnsanlar karar verirken, sahip oldukları seçenekler arasından en iyisini seçerler ve koçluk seçenekleri artırmakla alakalıdır. Değişim kaçınılmazdır.

Hayatının sorumluluğu kişinin kendi ellerindedir.