Geçmişinde bir yara vardır İzmir'in... Büyük bir çaba, büyük bir heyecan ve büyük bir bekleyiş. Sene 2008... İzmir, Expo 2015'e adaylığını koymuş birçok kentten sıyrılarak Milano ile finale kalmıştı. Türkiye'nin gözü kulağı Paris'teydi o gün... Karar açıklanacaktı. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve temsilcileri 31 Mart günü Paris'te ter döktüler. İzmir'de ise bambaşka bir heyecan vardı. Kıraç ve Sertap Erener konserleri ile İzmir halkı Paris'ten gelecek haberi bekliyordu.
Oldu ya, birşeyler oldu, basına yanlış bilgi sızdırıldı ve sonuç olarak ellerimizle Expo 2015'i Milano'ya verdik. Üzerinde çok tartıştık, “bundan sonra ne olacak” diye sorduk... İzmir gerçekten kazandı mı, yoksa kaybetti mi?
İşte bugün bu sorunun cevabı netleşti. Yedi senedir başkanlık koltuğunda oturan Aziz Kocaoğlu bu yenilgiye boyun eğmedi. 2008'in İzmir'i ile 2011'in İzmir'i çok değişti. İzmir, kendisine verilen 'Güzel İzmir' lakabını layıkıyla taşıdı.
Özgürlüklerin şehridir İzmir, Türkiye'nin batıya bakan yüzüdür. Medeniyetler şehridir. Bu çizgide ilerleyen İzmir, bugün bir 'dünya markası' olmuştur. İzmir, Expo 2015'i kaybetmiştir ama bunun sonucunda büyük kazançlar elde etmiştir. Expo mağlubiyetinin ardından İzmir'de ardı ardına yatırımlar yapıldı ve bugün İzmir'in ulaştığı nokta göz kamaştırıcı.
Gelinlik, Damatlık ve Abiyeli Fuarı ile İzmir bu fuar alanında dünya birinciliğini elde etmiştir. Tüm dünyada gelinlik tasarımının merkezi İzmir olmuştur. İşte fuarcılık budur!
İzmir limanı en çok turistin indiği, en çok ihracatın yapıldığı limandır. Ticarette liman yüzünü gösteren İzmir, Expo mağlubiyetine yenik düşmemiştir. Kent içi ulaşımda yapılamayanı yapmış, 100 kilometrenin üzerinde raylı sistem kurmuş ve halkın hizmetine açmıştır.
Türkiye'nin ilk ve tek belediye hastanesi olan Eşrefpaşa Hastanesi'ni hizmete sokarak her vatandaşa ücretsiz muayene hizmeti vermiştir.
Avrupa'nın en büyük doğal yaşam parkını kurarak hayvanat bahçelerini kaldırıp, hayvanları doğal alanlarına kavuşturmuştur. Kültür ve sanatta Türkiye'nin en büyük sanat merkezini hizmete sokarak İzmir sanatta 'ben de varım!' demiştir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi yirmiyi aşkın ilçe ve beldeye kapalı spor salonları kurarak yerel halka sosyal yaşam merkezleri yaratmıştır. Buz paten salonu, opera merkezi ve daha bir çok kültür-sanat merkezi yapmış, yapmaya da devam etmektedir.
Hırs bu ya, Expo 2015 kaybedildi ama İzmir kazandı! Bugün şehrin tam ortasında bulunan fuar alanı yerini büyük bir fuar alanına bırakacak ve fuarcılıkta modern bir çizgiye daha ulaşılacaktır. Dile kolay bir senede İzmir'de düzenlenen toplam fuar sayısı 135'in üzerinde. Her sene bu sayı artıyor.
İzmir ticarette, fuarda, kültür-sanatta, ulaşımda, yeni sosyal yaşam merkezleriyle çığır açtı ama en büyük yatırımı da doğaya yaptı. Bugün Türkiye'nin arıtma tesislerinin yüzde 80'i tek başına İzmir'de.
Expo 2015 kaybedildi ama İzmir kazandı, İzmirli kazandı. Şimdi yeni bir heyecan daha. Henüz yolun başında İzmir. Expo 2020'ye adaylığını açıkladı ve çalışmalar başladı. Geçmişte olduğu gibi yine güçlü rakipleri var İzmir'in ama bu seferki daha farklı. Ankara'da Expo 2020'ye talip oldu. Ankara hükümet kanadından istediği desteği henüz alamadı, iktidar partisinin rotası İzmir'den yana. Tabi ki şuan için...
İzmir, İzmir olalı böylesine büyük değişim yaşamadı. İzmir Expo 2015 ile kendine geldi. Şimdi İzmir için kendisini gösterme zamanı!
Bir de ufak bir tüyo... 2006'den beri inşaatı devam eden Üçyol - Fahrettin Altay metro hattı için Başkan Kocaoğlu haziran ayını gösterdi... Bir aksilik olursa en geç eylül, ekim bitecek dedi. 2011'de İzmirli yeni metro hattına da kavuşacak...
Expo 2020 İzmir resmi internet sitesi: http://expoizmir-2020.org/