Aşağıdaki yazı Editörlüğünü yaptığım Milliyet gazetemizin Business Eki’nde yayınlandı. Çok ilgi gördü. Olumlu eleştiriler aldım. Milliyet Gazetesi, Kıbrıs Türk halkının yanında yer alacak.

Bu amaçla;  SFK Medya ve Tanıtım Ltd’yi kurduk. İcazetsiz bir anlayışla Kıbrıs Türk halkının yanında yer alacağız. “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir ferdi” olarak, yeni projelere imzalar atacağız. Zamanla, yeni atılımları görmeniz mümkün olacak. İşte Milliyet’te yayınlanan Editör’den köşemdeki o yazı;

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) denilince aklımıza ilk gelen 'kumarhaneler’ oluyor. Daha sonra üniversiteleri, turizmi ve Hellimi geliyor. KKTC ne kadarda ilk olarak 'kumarhane' ile anılsa bile yatırım olanakları olarak 'gelişmeye' aç bir ülke. Maliye Bakanı Ersin Tatar'ın, "Biz yatırıma açız" sözü aslında her şeyi çok iyi anlatıyor. Kıbrıslı Türklerin 1950'lerden bugüne kadar verdiği mücadelede her zaman onların yanında yer alan Milliyet, Kuzey Kıbrıs'ın bu açığını kapatmak amacıyla kolları sıvadı. Kıbrıs Türk ekonomisinin 'kendi ayakları üzerinde duran' bir yapıya kavuşmasını destekleyen Milliyet, bundan sonra hem Kıbrıslı Türk işadamlarının başarılarını aktarmayı hem de yabancı yatırımcıların Kuzey Kıbrıs'a ilgisini artırmayı sağlamayı amaçlıyor. Kıbrıs Türk halkı, Kıbrıs sorunun çözümsüzlüğünün yarattığı 'ekonomik çıkmazda’ da yanında Milliyet'i bulacak.

Ambargolar nedeniyle sadece Türkiye ile 'direk' bağlantı kuran Kuzey Kıbrıs, Ercan Havaalanı, Girne ve Gazimağusa limanları ile dünyaya açılma savaşı veriyor. Ercan'dan kalkan her uçak mutlaka Türkiye'de bir havaalanına 'iniş yapmak' zorunda. Yani transit bir geçiş yolu var. Denizden ise hem Taşucu’na, hem de Mersin'e yoğun bir trafik bulunuyor. Gazimağusa Limanı ile Mersin arasında ağır yük taşımacılığı daha fazla ön plana çıkıyor. Girne'den Taşucu’na ise kamyon üzeri yük ve yolcular için feribot seferleri düzenleniyor.

Business ekinde göreceksiniz; müthiş başarı öyküleri var. Kıbrıslı Türk iş kadını Güliz Kaner'in azmi ve çabasını okuyacaksınız. Diyarbakır'dan Kuzey Kıbrıs'a giden ancak 'kazandığını Kıbrıs Türk halkına harcayan' Murat Arar'ın başarı öyküsü var. Başbakan İrsen Küçük'ün Türk işadamlarına çağrısı; Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez’in görüşleri; Cumhurbaşkanlığı Eski Sözcüsü gazeteci Hasan Erçakıca'nın ekonomik analizi... Milliyet, sizler için dop dolu bir ek hazırladı.

 

Erdoğan'ın KKTC ilgisi

AK Parti hükümetinin göreve geldiği 2002'den sonra Türkiye'nin Kıbrıslı Türklere yardımları giderek arttı. 2002 öncesinde yıllık 200-250 milyon dolar yardım alan Kuzey Kıbrıs'a, şimdi yılda 900 milyon TL'ye yakın yardım gidiyor. Ankara'da 14 Mart'ta yapılan Kıbrıs zirvesini yorumlayan bir kaynağımın şu sözleri önemli, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC'ye gösterdiği ilgi, bugüne kadar hiç bir başbakan tarafından gösterilmedi. Hem ekonomik hem de siyasi olarak Kıbrıslı Türklerin yanında olduğunu net olarak (KKTC Cumhurbaşkanı) Eroğlu'na aktardı..." Başbakan Erdoğan’ın bu ilgisi, bir mega proje ile de destekleniyor. Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a denizi aşarak sutaşıma projesi, bizzat Başbakan Erdoğan tarafından takip ediliyor. Bugüne kadar bu konuda verilen demeçleri umursamayan Kıbrıs Türk halkı, Erdoğan’ın 2014 yılını hedef göstermesinden sonra bu işi ciddiye almaya başladı. Projenin Anamur ayağındaki tesisler hızla inşa ediliyor. Cuma günü, ise adada önemli bir tören var: Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımı ile Geçitköy barajının temeli atılacak. Geçitköy’de bir gölet var aslında. Bu gölet, Türkiye’den borularla aktarılacak suyu depolamak için büyütülüyor. Artık KKTC’nin de bir barajı olacak ve bu baraj Türkiye’den gelen su ile dolacak. Yılda 75 milyon metre küp suyu Kuzey Kıbrıs’a taşıyacak olan bu sistemin, KKTC’de ekonomik yapıyı baştan aşağıya değiştirmesi bekleniyor. Belki beş yıl kadar sonra, sofralarımızı daha fazla Kıbrıs sebzeleri, meyveleri ve hellimi süsleyecek.

 

Bafra sizi bekliyor

Bafra bölgesi turizm açısından büyük avantajlar sağlıyor. KKTC hükümeti buraya yatırım yapacak işadamlarına 'arazi' kolaylığı sağlıyor. Bafra'da şimdiden Nuh’un Gemisi ve Kaya Artemis Otelleri gibi dev yatırımlar var. Bafra tatil beldesi projesi tamamlandığı zaman KKTC 30 bin yatak kapasitesini yakalamış, tur operatörleri ile vazgeçilemez bir destinasyon haline gelmiş olacak. Böylesine önemli bir turizm beldesinin ihtiyaçlarını karşılamak ise KKTC tarımcısına ve sanayicisine yeni ufuklar açacak.

 

Fırsatları değerlendirme zamanı

Bütün bunları dikkate aldığımız zaman, aslında Kuzey Kıbrıs hala daha bir fırsatlar ülkesi. Bugünkü durumda arazi değerlerinden bazı mal ve hizmetlere aç pazarına kadar Türk yatırımcıları için bakir sayılabilecek bir Pazar KKTC... Ne var ki, bu fırsatın ne kadar süreceğini söylemek mümkün değil. Görünen şey bu fırsatın fazla uzun sürmeyeceği; bilinen şey ise pek çok iş insanının Gürne’de, Karpaz yarımadasında, Gazimagusa’da arazi peşinde koştuğu ve bunları en uygun zamanda bir fırsat olarak değerlendirmeyi düşündüğüdür.