Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Günay Evinch ile 2007’de Washington’da tanışmıştık. Heyecanlı, yerinde duramayan ve yurtdışında yaşayan Türklerin daha etkin olabilmesi için yüreğini ortaya koyan gerçek bir vatanseverdi.

Sohbetlerimizde hep takıldığımız ve aşılmazsa asla etkili olunamayacağı konusunda mutabık olduğumuz tek bir başlık vardı. “Birliktelik”…
Tüm Türklerin birlikteliği… Türkiye’den, Kıbrıs’tan, Azerbaycan’dan, Türklerin yaşadığı tüm coğrafyalardan gelenlerin birlikteliği…
Bu sağlanamazsa yurtdışında gerçek gücün ortaya çıkamayacağını kabullenmiştik. “Ben” değil “biz” demeye alışmamızın şart olduğunu biliyorduk. Azerbaycan’ın da, Kıbrıs Türkü’nün de, Türkiye’nin de, Balkan Türkü’nün de sorunu bizim sorunumuzdu. Ve her seferinde ortak bir refleksle “biz” diye ayağa kalkmalıydık.

Aradan dört yıl geçti. Ve önceki gün, tarihte ilk kez sözde Ermeni Soykırımı eylemlerinde Türkler ABD’de Ermenilerden daha fazla olabildi.

1915 yılı olaylarının yıldönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan dolayısıyla Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde her yıl yer tutan ve ABD basını önünde şov yapan Ermeniler bu yıl büyük bir sürprizle karşılaştı.

Eylemleri için büyük önem taşıyan Türk Büyükelçiliği’nin önündeki kaldırım tutulmuştu.

Ermenilere bu meşhur kaldırımı bırakmamak için günler öncesinden nöbet tutmaya başlayan ABD’deki Türkler, sabah saatlerinden itibaren sayılarını da artırarak kararlı bir şekilde yerini almıştı.
Sadece Washington’dan değil, New York ve diğer eyaletlerden de akın akın gelmişlerdi.
Önce ön tarafa Türkiye, ABD ve Azerbaycan bayrakları ile Atatürk posterini astılar. Yanlarına da Ermenilerin 1915 yılı olaylarında Türklere yaptıkları kıyımları gösteren resimleri ve Ermeni terör örgütü ASALA’nın şehit ettiği Türk Büyükelçilerle ilgili pankartları kaldırdılar.

Karşı kaldırımla yetinmek durumunda kalan ve sayıları Türklerde oldukça az olan Ermenilerse Türkiye’yi “inkar” ile suçlayan ve  Atatürk ile Türk Halkı’na hakaretamiz ifadelerin yer aldığı klasik pankartlarını açtılar.

Türk göstericiler megafonlarla, yıllarca Amerikan halkının kandırıldığını ABD basınının da duyabileceği şekilde haykırdılar. İstiklal Marşı’nı, Azerbaycan Milli Marşı’nı ve Gençlik Marşı’nı da büyük bir gurur ve onurla okudular…

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı, değerli dostum Günay Evinch de gösteri sırasında Türk gazetecilere, “Gösteriye katılan Amerika’daki Türklerin sayısı ilk kez Amerika’daki Ermenilerin sayısından daha yüksekti. Bu açıdan bugün Türk-Amerikan tarihinde bir dönüm noktasıdır” dedi.

Binlerce kilometre uzakta da olsak bu birlikteliği görmekle umutlandık, gururlandık, heyecanlandık…

Doğru yerde, doğru kaldırımda, ben değil biz diyerek yer tutanların ellerine, yüreğine sağlık…