Diyelim ki bir gün dünyanın en üretken toplumlarından birisi haline geldik… Eloğlu ne yapıyorsa biz de yapıyoruz...
Yine de kalitede ve imajda bir numara olamayız... Ne yaparsak yapalım kimse bizim Japonlardan daha iyi teknoloji, Almanlardan daha iyi bira, Kübalılardan daha iyi puro yaptığımıza inanmayacak…
Fakat bugün bile dünyanın herhangi bir başka yerinde üretilip de bizim herkesten daha iyi yaptığımız bir şey var: Hellim…
Başta Türkiye olmak üzere dünyanın değişik yerlerinde hellim üretmeye çalışan dev firmalar var. Ama hiçbirinin ürünü Kıbrıs’ta yapılan hellimin yerini tutamıyor.
Türkiye’de yapılan çeşitli araştırmalara göre “Kıbrıs” denilince insanların aklına “Denktaş” ve “kumar” ile birlikte en çok “hellim” geliyor.
Hellimin adalı bir ürün olduğu zaten “coğrafi patent” almış olmasından belli. Kıbrıs, hellimin üretildiği yer olarak Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş durumda.
Aslında hellimin anavatanı Kıbrıs değil. Bilimsel tahminler, ürünün adaya Mısır’dan geldiği yönünde. Fakat Araplar zaman içinde hellimi adeta unuttular. Arap ülkelerinde artık sadece turistik otellerde bulunabilen hellimin toplumsallığını yitirdiği söylenebilir.
Kıbrıs’ta ise hellim, varlığını bütün canlılığıyla sürdürüyor. Hem geleneksel hem de modern yöntemlerle üretilmeye devam eden hellim, bizim için sıradan bir tüketim maddesi olmaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Hellim bu adanın alametifarikası...
Ülke için sadece kültürel değil ekonomik olarak da çok şey ifade eden hellim, ihracatta belki de üzerinde en çok durulması gereken ürünlerin başında geliyor.
Düşünsenize; bu ürünün Türkiye pazarında artık bir yeri var... Üstelik Kıbrıs’taki gibi kaliteli hellim üreten tek bir Türkiye kuruluşu dahi yok... Ama biz Türkiye’ye hellim yerine rakı satmaya çalışıyoruz…
Gelelim işin daha can sıkıcı tarafına. Koop Süt’ün bir Türkiye firmasına satılmak üzere olduğuna ilişkin bilgiler giderek yoğunlaşıyor. Uzunca bir süredir hem Sütaş hem de Ülker’in Koop Süt’ü almak için devrede oldukları söyleniyordu. Bu firmaların Koop Süt’e olan ilgisi kuşkusuz hellimin coğrafi tesciliyle ilgili. Buraya gelen, Türkiye pazarını eline geçirmiş olacak.
Son haberlere göre kapalı kapılar ardında yürütülen pazarlıklar epey ilerledi. Yakında “Koop Süt’ü sattık” denilirse kimse şaşırmasın.
DAÜ Rektörü, DAİ ve DAK devredilirken, “Doğa Koleji Türkiye’nin hatta Avrupa’nın en iyi okullar grubu olduğu için bu kararı aldık” demişti.
Acaba Koop Süt’ü devredenler ne diyecekler? Yoksa en iyi hellimi de Ülker ya da Sütaş mı yapıyor?
Hellim, Kıbrıslılar için bulunmaz bir ekonomik nimet ve tartışılmaz bir kültürel değer. Kendi hellimimizi bile yapamayacak hale geldiysek vay halimize.
Bilelim ki Koop Süt’ü de Türkiye’ye satarsak, ruhumuzu da sattık demektir.
- - - - -