Siyasi partilerin erken seçim çağrıları sakın ola sizleri yanıltmasın. Bütün siyasi partilerin zarar gördüğü bir dönemden geçiyoruz. 19 Nisan 2009 Milletvekiliği seçimlerinin üzerinden tam iki yıl geçti. 2 yıl içerisinde halk siyasilerden nefret eder duruma geldi. Hiç bir siyasi parti halka güven vermiyor. Ne iktidarda olan nede muhalefette olan .
Vatandaşın kafasında bir tek düşünce var, kim gelirse gelsin aynıdır düşüncesi. İlk kez bu toplum bu hale geldi, alternatifsiz ve çaresizlik ön planda. Bugün seçim olsa hangi parti oyunu artırır diye sorsanız bunun cevabı sandığa gitmeyecek olanların partisi. İşin espirisi ancak sandığa gitmeyecek olanlarda ciddi bir artış görülmektedir. Son bir kaç hafta önce bir kamuoyu şirketinin yapmış olduğu araştırmayı inceledik ve bugün onu sizlerle paylaşmak istedik. Yapılan ankette sandığa gitmeyecek olanların oranı siyasi partilerin alacağı oy oranından yüksek. Buna göre siyasi partilerde son durum şöyle;UBP yine birinci parti.
CTP-BG ikinci parti, beş milletvekili ile seçimden çıkan ve daha sonra 3 milletvekilini UBP’ye kaptıran DP üçüncü sıradaki yerini koruyor. DP için en olumlu gelişme giden milletvekilleri’nin giderken beraberlerinde DP’nin oylarını götürmemeleri olmuştur. DP oylarını artırmadı ancak Milletvekili sayısı düştü diye oy kaybına da uğramadı. TDP solun alternatifi olamadığı için yerinde saymaya devam ediyor. ÖRP’ye gelince ÖRP seçmeni AKP’den gelecek işareti bekliyor. İşte son yapılan kamuoyu araştırmasında çıkan sonuçlar.
SANDIĞA GİTMEYECEK OLANLAR ÇOĞUNLUKTA
Bugün seçim olsa hangi parti seçimi kazanırdı? diye soracak olursanız; cevabımız: Sandığa gitmeyecek olanlar cevabını verirdik. Yapılan kamuoyu araştırmasında ilk kez vatandaş sandığa gitmeme konusunda net cevap vermiştir. Sandığa gitmeyi düşünmeyenlerin oranı %33, KKTC tarihinde ilk defa böylesine yüksek bir rakamla karşılaştık. Vatandaş siyasilere güvenmiyor, kim gelirse gelsin aynıdır düşüncesini taşıyor. Bize göre yapılan anketin en çarpıcı noktası da bu. 2009 Nisan seçimlerinde oluşan parlamento, iktidarı ve muhalefeti ile güven vermiyor.
KARARSIZLAR İKİNCİ SIRADA
Yapılan kamuoyu araştırmasında hangi partiye oy vereceksiniz? sorusuna net olarak cevap vermeyenlerin sayısı da hayli yüksek. Vatandaşın %26’sı kararsız durumda, geçmişe oranla kararsız oylarda düşüş var ancak düşüş nedeni sandığa gitmeyecek olanların sayısının yüksek olmasından kaynaklanıyor. Yani kararsızlar sizi yanıltmasın! Geçmişte kararsız oylar %40’ın üzerinde seyrederdi.
UBP YİNE BİRİNCİ PARTİ
Bir hükümet bir ülkeyi ancak bu kadar çok kötü yönetebilir. UBP tek başına iktidara gelip ülkeyi çok kötü yönetmesine rağmen, UBP bugün seçim olsa sandıktan yine birinci parti olarak çıkar. Evet yanlış okumadınız, UBP yapılan kamuoyu araştırmasında yine birinci parti. UBP’nin birinci parti olarak çıkmasının en önemli nedeni; etkin ve güven veren bir muhalefet partisinin olmayışıdır. Vatandaş’ın kafasındaki bütün siyasi partiler denedi ve kim gelirse gelsin aynIdIr kanısına vardı. İşte o yüzden sandığa gitmeyecek olanlarda çok büyük bir artış görüldü. Takım tutar gibi parti tutanlar yine partilerine sahip çıkacak. UBP’de ciddi anlamda oy kaybı görünmüyor. Nisan 2009 milletvekiliği seçimlerinde almış olduğu %44.04 oy oranı düştü, ancak bütün partilerde düşüş olduğu için bu durum UBP’yi etkilemez.
CTP- BG GÜVEN VERMİYOR YİNE İKİNCİ SIRADA
CTP- BG için yazılacak çok şey var. 19 Nisan 2009 Seçimlerinden bugüne kadar bir arpa boyu yol katetmemiştir. CTP- BG’ye olan nefret hala devam etmektedir. Hatırlanacağı gibi; son seçimlerde halk CTP-BG’ye olan öfkesinden dolayı UBP’yi iktidara taşımıştır. Öfke hala dinmedi, çünkü CTP-BG aynI şekilde devam ediyor. UBP’ye karşı etkin muhalefet yapamamasının altında yatan neden de budur. Partide iç hesaplaşmaya gidilmedi.
Kaldı ki; 5 Haziran’da yapılacak olan kurultayın da partiye ruh vermeyeceği görülüyor. Seçilecek başkanın partide emaneten başkanlık yapacağı da bilinen bir gerçek. İşte bütün bu gelişmeler CTP- BG’nin aleyhine işliyor. Vatandaş iktidara gelmeden önceki CTP- BG’yi görmek istiyor ama anlaşılan o artık tarihe karıştı. CTP- BG oylarında artış yok, 19 Nisan 2009 seçimlerinde almış olduğu %29.26’lık oy oranını koruyabilirse, CTP- BG için önemli bir artış sayılır.
DP 3 MİLLETVEKİLİNİ KAYBETTİ AMA OYLARINI KAYBETMEDİ
Siyasi partiler içerisinde en iyi durumda olan partilerden bir tanesi. Nisan 2009 milletvekilliği seçimlerinde % 12. 17 oy oranı ile beş milletvekili çıkartan DP 3 milletvekilini UBP’ye kaptırmasına rağmen oylarını koruyor. DP’nin siyaseten mağdur duruma düşmesini halk vicdanen koruyor. Bugün seçim olsa DP giden üç milletvekiline rağmen yine aynı oyu alır. Kısacası; DP milletvekilerini kaybetti ama oylarını kaybetmedi. DP’nin yükselme şansı diğer partilerden daha yüksek. Bu saaten sonra oy kaybına uğramaz ancak oyunu artırabilir. Genel başkan Serdar Denktaş daha çok efor sarfeder ama sokakta artık daha çok sevilir.
TDP ŞANSINI YİTİRMEK ÜZERE
TDP geçmişi en temiz olan siyasi partilerimizden biri, ancak yönetim sıkıntısı yaşıyor. 2003 milletvekilliği seçimlerinde BDH olarak girdiği seçimde, CTP-BG’nin kurbanı olmuştur. Vatandaş o dönemde sol partilerin büyüğünü tercih edince BDH küçük kaldı. Daha sonra TDP olarak Nisan 2009 seçimlerinde seçime girdi.
Ve seçimlerde %6’lık oy oranı ile sadece iki milletvekili çıkartabildi. TDP geçen bu süreç içerisinde temiz olmasına rağmen, adından söz ettirmeyi bir türlü başaramadı. Halkın önümüzdeki seçimlerde tek alternatif partisi olmasına rağmen, alternatif parti olduğunu gösteremedi. TDP’nin yanlış politikaları neticesinde varlığını bir türlü hissettiremedi. 2003’te uğradığı kazaya yeniden uğramak için elinden geleni yapıyor. TDP’nin rakibi CTP-BG’dir. TDP, CTP-BG’yi karşısına alıp eleştireceğine 25 Nisan’da birlikte miting yapmayı kararlaştırdı. İşte TDP’nin yanlış politikaları bunlar.
O yüzden TDP’nin yönetim sorunu sürüyor. TDP genel başkanı Mehmet Çakıcı bu şekilde partiyi barajın altına bile taşıyabilir. TDP’ye iyi bir yönetim şart. Etkin bi muhalefet yapılacağı bir dönemde, oylarını yine CTP-BG’ye kaptıabilir. Yapılan kamuoyu araştırmasında TDP’nin oyunu arttırmadığı görülüyor.
ÖRP TEK BAŞINA BAŞARAMAZ
ÖRP’nin kuruluş amacı belli. ÖRP’yi kurduranlar ne maksat için kurdukları önümüzdeki süreçte kendini gösterir. Nisan 2009 seçimlerinde hükümette olmanın ve AK Partinin çabaları ile barajı geçip iki milletvekilini çıkartma başarısını göstermiştir. ÖRP şu anda kış uykusunda yatan bir parti görünümünde. Birileri dürtmezse ÖRP’den birşey olmaz. Geçen bu süreç içerisinde AK Partiyi savunan bir parti olarak yer almıştır.
28 Ocak ve 2 Mart mitinglerinde genel başkan Turgay Avcı’nın demeçleri ÖRP’nin de var olduğunu göstermiştir. Yapılan kamuoyu araştırmasında ÖRP’nin oyu %4 civarında görülmektedir. Hatırlanacağı gibi Nisan 2009 seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmalarında da ÖRP’nin oyu yine aynı seviyelerde gözüküyordu. Kısacası; ÖRP tek başına bir yerlere gelemez. İlla ki Türkiye’deki AK Partinin desteği lazım.! 12 Haziran’da Türkiye’de yapılacak olan milletvekilliği seçimlerinden sonra ÖRP’nin geleceği daha da netleşecek.