Baf kökenlilerin kendilerine has bir sosyal duruşları vardır. Girişken, iş bitirici, coşkulu ve dayanışmacıdırlar. Özgüvenleri tam; mizah duyguları güçlüdür. Kendi kendileriyle dalga geçmeden duramazlar.

Çocuklukları merkezden uzak köylerde, çetin koşullarda geçen insanların, benzer karakter özelliklerine sahip olmaları şaşırtıcı değil. Coğrafyanın insan tipolojisindeki belirleyiciliği malum…

Baflılar için koşullar ne 1974’ten önce ne de 1974’ten sonra kolaydı. Göçmen olmadan önce küçük dağ köylerinde ya da ada merkezinin çok uzağındaki bir kasabada sürülen kapalı yaşam, modern nimetler bakımından hiç de cömert sayılmazdı. Ekonomik alan dar, eğitim olanakları sınırlıydı.

Göçmenlik başlı başına travmatik bir durum. 1974’ten sonra binlerce Kıbrıslı bu travmayı yaşadı. Fakat Baflılar için süreç daha da sancılı oldu.

Yoğun olarak Güzelyurt gibi sorunlu sınır kasabalarında iskân edilmek, Baflılar’da müzmin bir göçmenlik duygusu yarattı. “İade edilecek topraklar”da kök salmak hiç de kolay değildi.

Lefkoşa, Larnaka ve Limasol gibi yerler, Kuzey’de oluşan yeni ortamda nispeten daha avantajlıydılar. Yeni toplumsal yaşama adapte olmayı sağlayacak ekonomik ve entelektüel birikim buralarda Baf’takinden daha çoktu.

Her şeye karşın Baflılar, Kuzey Kıbrıs’ta dezavantajlarını avantaja dönüştürmeyi başardılar. Taşralılık duygusuyla içe kapanmak yerine, talepkâr bir kararlılıkla yeni yapıya nüfuz ettiler. Nitekim bugün iş yaşamında ve sosyal çevrede, çok sayıda “elit” sayılabilecek Baflı’dan söz etmek mümkün.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan ilginç bir akademik çalışma, Baflılar’ın siyasette de ön aldıklarını gösteriyor.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin Siyaset Bilimi Bölümü’nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Bülent Evre, Kuzey Kıbrıs’ta 1976’dan bu yana milletvekilliği yapan tüm politikacıları incelediği ve YDÜ Sosyal Bilimler Dergisi’nin son sayısında yayınlanan “Kıbrıslı Türk Seçkinlerin Demografik Profilleri” başlıklı makalesinde şaşırtıcı bulgulara ulaştı.

Çalışmaya göre bugüne kadar ülkemizde milletvekilliği yapan her dört kişiden bir Baflı. Toplam 174 milletvekilinden 45’i Baf kökenli. Bu sayı, oransal olarak yüzde 26’ya denk düşüyor.

En çok milletvekili Baflılar arasından çıkarken, Baf kökenlilerle diğer bölgelerde doğan milletvekilleri arasında belirgin bir fark var. Araştırmaya göre, doğum yerleri bakımından milletvekillerinin dağılımı şöyle:

Baf 45 (yüzde 25,9), Mağusa 30 (yüzde 17,2), Lefkoşa 29 (yüzde 16,7), Limasol 29 (yüzde 16,7), Türkiye 13 (yüzde 7,5), Larnaka 9 (yüzde 5,2), Girne 7 (yüzde 4), İskele 7 (yüzde 4), Güzelyurt 4 (yüzde 2,3) ve İngiltere 1 (yüzde 0,6).

Çalışma, Baflılar’ın “siyasal seçkinler” arasında önemli bir ağırlık edindiğini ortaya koyuyor. Bu durumu herhalde Baflılar’ın karakter özelliklerine ve bu özellikleri biçimlendiren sosyoekonomik süreçlere bağlamak gerekiyor.

Sebep her neyse, Baf’ta bir keramet olduğu kesin…