KIBRIS

Turgay Deniz: Biz maaş düşmanı değiliz, keşke daha fazla verebilsek

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Gündem Kıbrıs Web TV’de Bahar Sancar’ın konuğu olarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Asgari ücret belirlenme sürecini değerlendiren Deniz, hayat pahalılığı bu şekilde artmaya devam ettiği sürece, artan ücretlerin ne işçiyi ne de piyasayı rahatlatamayacağını anlattı.

Oda olarak yaptıkları basın toplantısında bunu anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Deniz, ‘maaş düşmanı’ ilan edildiklerini belirterek, ‘maaş düşmanı değiliz, keşke daha fazla verebilsek ama enflasyon böyle devam ederse mevcut maaşlarımızı alamaz duruma leçeğiz” diye konuştu.

“Yoksulluğa gitme hızı artacak”

Deniz, konuyla ilgili sözlerine şöyle devam etti:

“Biz KTTO olarak hiçbir asgari ücret belirlenme sürecinde bugüne kadar hiç açıklama yapmadık, her zaman ‘hayat pahalılığı oranında verilmesi kabul edilebilirdir’ dedik. Ancak içinde bulunduğumuz süreç enflasyon kapsamında baktığımızda maaş artışlarını karşılayamayacak şekilde. Enflasyon rakamları ve artan ücretler fakirleşmeyi getiriyor. Ortada bir enflasyon vardır. Emekçiye 3-5 bin TL artış vermek önemli değil ama bu pahalılığı daha da körükleyecektir. Dünyanın hiçbir yerinde maaş artırarak insanların alım gücünü korumazlar. İnsanların yaşamına, işletmelerin rekabet edilebilirliğine bakarak, enerjide, ulaşımda indirim yaparak alım gücünü korurlar. 3-5 bin Liralarda kimsenin gözü yoktur, açık net söyleyim ama bu artış bu dönemde şu demek 5 bin hayat pahalılığı yansıyacak ama bu ortamda işçinin cebinden 5 bin daha çıkacak, yoksulluğa gitme hızı artacak. Biz bunu söyledik, ardından linç yedik. Maaş düşmanı ilan edildik, biz maaş düşmanı değiliz, keşke daha fazla verebilsek ama enflasyon böyle devam ederse mevcut maaşlarımızı alamaz duruma geleceğiz”

“O bir milyar lirayı piyasayı ucuzlatmak için kullanabilirdiniz”

“Gelin hep birlikte bu pahalılıkla nasıl mücadele edebiliriz onu konuşalım” diyen Deniz, ne hükümetten ne de muhalefetten bu konuda herhangi bir adım görmediklerini söyledi. Uçurumun kenarında olduğumuzu belirten Deniz, artış vermek yerine piyasayı rahatlatmak adına adım atılabileceğini belirterek, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Uçurumun kenarındayız ve böyle giderse aşağıya düşeceğiz. Kamu maaşlarına yapılacak artış 1 milyar lira civarında. Biz bu 1 milyar lirayla pahalılıkla mücadelede çok yol kat edebilirdik. 500 milyonunu elektrik fiyatlarını yarıya indirmek için, 50 milyonunu et fiyatlarını indirebilmek vs. kullanılabilirdi. Bu şekilde fiyatlar aşağıya çekilebilirdi. Biz bunun karşılığında ekonomik seferberlik ilan etmeye de karar verdik. Güneyle, Türkiye ile rekabet edebilecek durumda olmamız gerekir. Seferberlik ilan edeceğimizde iş yerlerine çağrı yapacaktık, karlarınızdan feragat edin diye. Ancak olmadı.”

“İki eylem planımız var… Biri gümrüklerden mal çekmeme…”

Oda olarak iki eylem planları olduğunu anlatan Deniz, şöyle devam etti:

“Bizim iki eylem planımız var. Biri KTTO olarak üyelerin onayı alındıktan sonra yapılacak. Bu geçmişte de yapıldı, hükümet ertesi gün istifa etti. Bu gümrükten mal çekmeme eylemidir. Kimse gümrükten mal çekmemeli. Bir diğer plan ise ‘gelin birlikte mücadele edelim’ mottosudur. Keşke çok önceden bunu planlasaydık. Şu andaki durumdan sonra daha büyük bedel ödeyerek bu hayatı normalleştirebiliriz. Bunun için en yakın zamanda sendikalarla bir araya gelip birlikte neler yapabiliriz konuşup, eyleme çevireceğiz”

“Hükümet, pahalılığın daha da artacağı sinyalini verdi… “

“Bu kadar vurdum duymazlık ve söylenenleri bu kadar kaale almayan bir siyasi irade olamaz” diyen KTTO Başkanı Deniz, iktidarından muhalefetine her kesimin mevcut durumu görmezden geldiğini kaydetti. Deniz, İktidar yanında muhalefet de dahil kimse bize kulak vermedi. Muhalefet ‘hayat pahalılığı verilmeli’ dedi, biz de dedik ki ‘artışlar hayat pahalılığını kapsamayacak, insanların alım gücünü artırmayacak. Kat kat fazla pahalılıkla bize geri dönecek ve bundan kurtulamayacağız’. Peki ne oldu? Asgari Ücret belirlendi, hemen aynı gün elektriğe zam geldi. Resmi harçlar da artacak. Dolayısıyla hükümetimize teşekkür ediyoruz. Söylediklerimizin doğru olduğunu net bir şekilde ortaya koydular. Pahalılık sarmalının artarak devam edeceğini ve pahalılığın artmaya devam edeceği sinyalini verdiler” diye konuştu.

KTTO Başkanı Deniz: Hükümet istifa etse ne olacak?

Vatandaşlardan “Siz hükümeti istifaya zorlamıyorsunuz” eleştirisi aldıklarını  söyleyen Deniz, ‘istifa etseler ne olacak?’ diye sordu. “Hükümet istifa edecek de gelecek olanlar daha mı iyi olacak?” diyen Deniz, hükümeti doğru olanı yapmaya zorlayacaklarını güçlü bir eylemle bunu başarabileceklerine inandıklarını kaydetti.  

İşverenlerin mahkemeye gitmesi… “Usül mahkemeye gidecek”

İşverenlerin asgari ücreti mahkemeye taşıma kararını da değerlendiren Deniz, mahkemeye taşınacak olanın asgari ücreti belirleme usulü olduğunu kaydetti.

Deniz, şöyle devam etti:

“Biz neye göre bu maaşı artırıyoruz? Elimizde veriler olması lazım. Bugünkü hayat pahalılığı endeksi 2015’te hazırlandı. Halbuki bu her yıl toplumların gelişim ve ihtiyaçlarına göre belirlenmeli. Her konuda çok geri kaldık, bu konuda da geri kaldık”

Ülkede 2 yıllık Orta Vadeli Kalkınma Planı hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Deniz, bunun da yapılmadığını, ihmallerin devam ettiğini söyledi.

{ "vars": { "account": "G-2P5695J8JB" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }