Trafik kazaları ve toplumsal ihmalin yıkıcı sonuçlarını pisipisine 'ölerek' yaşıyoruz...

Milyonları geçtik artık ülkede. Sokum kadar yollara bu kadar araç artık sığmıyor. Bu kadar trafik ihmallerinin tek sorunu kalabalıklaşma, denetimsizlik , eğitimsizlik ve dahası araç fazlalığı. Bir evin önünde 5 araç. Toplu taşıma olmayan bir ülkede el mecbur diyerek, herkes araçlar ile yollarda seyir halinde. Her gün sayısız insan, basit bir ihmal, dikkatsizlik veya sistematik bir eksiklik sonucu hayatını kaybediyor. O yüzden diyorum ki “Pisipisine ölüyoruz” demek , bu ölümlerin büyük kısmının önlenebilir olduğunu vurgulayan acı bir gerçeğin diğer bir tabiridir. Bu ölümler, sadece rakamlardan ibaret değil.  Geride kalan ailelerin, sevdiklerin yaşadığı büyük bir trajedidir ve kolay kolay da atlatılmıyor. 

Hız limitlerine uymamak, trafik kurallarını ihlal etmek, alkollü araç kullanmak ve mobil cihaz kullanımı gibi dikkatsizlikler, kazaların en önemli sebeplerinden bir kaçıdır. Bu tür suçlara ceza kesmek marifet değildir. Eğitim şart. Yolları sadece kendi özel alanı gibi gören sürücüler, diğer sürücülerin ve yayaların hayatını riske atıyor be bundan da asla çekinmiyorlar. Alkollü araç kullanan bir sürücüye kesilen ceza hayda hayda ödenir. Kaldığı yerden de devam eder. Cezalar caydırıcı değil asla da olmayacak. 

Ülkemizde  birçok yol, hala modern trafik güvenliği standartlarını karşılamıyor. Dar yollar, yetersiz trafik işaretleri, kötü aydınlatma ve bozuk zeminler, kazaların artmasına neden olan unsurlar en başımda geliyor. Keza bunun üzerine bir de , dikkatsiz sürücüler, alkollü sürücüler, madde tehditi altımda olanlar, duyarsız sürücüler, hız tutkunları da eklenince tabi ki , bir günde 3 veya 5 kişi kayıp ediyoruz. Özellikle kırsal kesimlerde ve küçük şehirlerde yolların durumu içler acısı bir halde. 

Trafik kurallarının ihlal edilmesi genellikle yeterince denetlenmiyor veya caydırıcı cezalarla karşılanmıyor. Alkol kontrolü, hız sınırı denetimi ve yaya geçitlerinde sürücü davranışları gibi kritik alanlarda yeterli kontrol ve yaptırım eksikliği gözler önünde. Hal böyle olunca da, sürücülerde kurallara uymama konusunda bir rahatlık yaratıyor. Trafikteki birçok tehlike, toplumun genelinde yeterince ciddiye alınmıyor. Hepimiz bunu görüyoruz. İnsanlar, trafik kazalarının ve dikkatsizliğin ne kadar büyük sonuçlar doğurabileceğinin farkında değil ve  hepimiz bu potanın içindeyiz. Ancak bir kayıp yaşanınca , başlıyoruz vah vah diye yorumlar yapmaya. 

Yolların modernize edilmesi, güvenli hale getirilmesi ve trafik güvenliği standartlarına uygun hale getirilmesi için yarım asırdır bekliyor bu toplum. Özellikle kaza oranlarının yüksek olduğu bölgelerde, bu yolların düzenlenmesi ve sürücüleri uyaracak işaretlerin artırılması için neyi bekliyordunuz sayın yetkililer? Farkında mısınız, her gün iki kişi , bir kişi, bazen 5 kişiye kadar çıkıyor ve insan kaybediyoruz. 

Kaldırımdan yolla düşen bir insanın üzerinden, kamyon geçiyor ya. Aklım mantığım bunu anlayamıyor . Trafiğin en yoğun olduğu saatlerde, koca koca tırlar, kamyonlar şehir içinde seyir ediyor. Belli bir saat dilimi planlama yapılması çok zor mu? Çocuklar da kaldırımlarda da yürüyor. Çok değil geçen yıl 3 kız öğrenci göz göre göre kaldırımda biçilmişti. Daha ne kadar insan ölmeli ki , ciddi ve kalıcı önlemler  alınmalı?  Sabah evinden çıkan , akşam evine varamıyor. 

YETER ARTIK!!!

Sürücülerin, yayaların, yerel yönetimlerin ve devletin bu konuda ortak bir bilinç geliştirmesi ve etkin önlemler alması gerekiyor artık bu elzem olmayı da geçti ve ivedilikle olması gerekiyor. Pisipisine ölümlerin önüne geçmek için sistematik bir dönüşüm şarttır. Daha güvenli yollar, daha bilinçli bir toplum ve daha sıkı denetimler, bu sorunu çözmenin başlıca iyileştirmesi olacaktır. 

İNSANLARIMIZ , SEVDİKLERİMİZ, TANIDIKLARIMIZ VE EN ÖNELİSİ CANLAR PİSİPİSNE YOLLARDA CAN VERİYOR. YAZIKLAR OLSUN!!!

{ "vars": { "account": "G-2P5695J8JB" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }