KIBRIS

Solyalı: Meclis istenilen verimliliği ortaya koyamadı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Ürün Solyalı, Gündem Kıbrıs Web TV’de Bahar Sancar’ın konuğu olarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Meclis Genel Kurulu’nun çalışmalarını değerlendiren Solyalı, komitelerin yasaları düzgün çalışıp göndermemesini eleştirerek, ‘son toplantıda önümüzde 11 yasa bulduk” dedi, Meclisin istediği verimliliği ortaya koyamadığını kaydetti.  

Muhaceret Affı… Solyalı: Biz her yeni bakanın af çıkarmasına karşıyız
Muhaceret Affıyla ilgili de konuşan Solyalı, şunları kaydetti:
“Biz CTP olarak Muhaceret Affı’na red oyu kullandık. Komite de de ciddi tartıştık. Biz her yeni bakanın af çıkarmasına karşıyız. Af çıkarmamak için ne yapılması gerekiyor, onları konuşmamız lazım. Öğrenciler kaçağa düştü mü, ceza uygulayacaksınız. Vize takibi yapılması gerekiyor. Bizim elimizde kaçaklarla ilgili net bir rakam dahi yok, biz kaçak sayısının 100 bin olduğu iddiasındayız. Bir önceki aftan 4-5 bin civarı kişi yararlandı, geriye kalan insanlar ne oldu? Deport edilenler var. Bunun bedeli çok fazla. Muhaceret Affının bir sonraki adımını düşünmeden ortaya koymak adaleti zedeliyor ve aslında kaçak yaşamı destekliyor. 

Mülkiyet konusu… “Güney’le mülkiyeti görüşmek zorundayız”
Güney Kıbrıs’ın mülkiyetle ilgili adımlarını da değerlendiren, Solyalı. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığın konuyu gazetelerden takip ettiğini belirterek, Güney Kıbrıs’la bir an önce mülkiyet konusunun görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Solyalı, konuyla ilgili şunları söyledi:
“İskele çok büyüdü, nüfus yabancılaştı, okullar dahi yetişmiyor. O bir taraftan AİHM de Güney Kıbrıs’ın şikayetleri var. Bunlar görüşülmeye devam ediyor ve bu yılın sonunda da belli gelişmelere gebe. Taşınmaz Mal Komisyonu bir süre biten davaların tazminatlarını ödemekte sıkıntı yaşadı. Taşınmaz Mal Komisyonu’na gerekli destek verilmedi. Güney Kıbrıs Ceza Yasalarını değişti. Mülkiyet başlığı Kıbrıs sorunu kapsamında olması gerekirken bu mahkemelere taşındı. Güney Kıbrıs’ı bu noktada eleştiriyorum, bu konunun mahkemelere gitmesi yanlış. Tutuklanmalar başladı. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık bunları gazeteden takip edemez. Reddettikleri görüşmeler, gayrı resmi buluşmalar bizi buralara taşıdı. Biz uluslararası hukuka ulaşma peşindeyiz. TMK’yı araç olarak kullanmak ve Güney’le mülkiyeti görüşmek zorundayız. Ülkede ciddi bir tedirginlik var. Bunun çözümünü ve Güney’e yapılması gereken baskıyı uluslararası alandan kaçarak asla yapamazsınız. Güney’i masaya davet etmelisiniz. 

Solyalı: Ülkeye yatırım biter, turist dahi gelmez
Konuyla ilgili hiçbir şey yapılmadığı, baskı kurulmadığı ve sorunu çözmekle alakalı bir adım atılmadığı takdirde bu korku iklimi adada hakim kalacağına vurgu yapan Solyalı, bunun sonucunda yatırım olmayacağını ve turistlerin bile gelmeyeceğini belirterek, çok daha kötü günler görebileceğimize işaret etti.

Solyalı: Tufan Erhürman’ın adaylığı ile Cumhurbaşkanlığı seçimi bitecek
CTP’nin anket çalışmasıyla ilgili de Solyalı, şunları söyledi:
“Bilime dayalı politika yapma peşindeyiz. Yapılan çalışmalar nasıl puanlanıyor görmek isteriz. Son yaptığımız ankette çok açık bir şekilde toplumun bugünkü yönetim modelinden bıkıp usandığını görüyoruz. CTP yüzde 8 farkla öne çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçimi bizler için çok önemli. Dünyaya açılan kapıyı sonuna kadar açma formülü. Bugün orada yapılmayanlar birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Biz Kıbrıs sorununun BM şemsiyesi altında federal biçimde çözülsün istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimini çok önemsiyoruz. Tufan Erhürman’ın adaylığı ile Cumhurbaşkanlığı seçimi bitecek. Bizim anketimizde Tufan beyle, Sayın Tatar arasında yüzde 15’e yakın bir fark var. Daha seçim başlamadı, seçim başlamadan bu kadar ciddi bir fark çok önemlidir. 
CTP’nin tek başına iktidarının henüz bu toplumda denenmediğine dikkat çeken Solyalı, bunu toplumdan talep ettiklerini kaydetti.

{ "vars": { "account": "G-2P5695J8JB" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }