Duman Ağacı
Kışın yaprak döker. Pembe pamuk helvası şeklinde tüysü çiçek açar. Yaprakları koyu bordo renktedir. Soğuğa dayanıklıdır. Yaprak rengi ve çiçek özelliği ile ilgi çeken bir bitkidir.
Süs Kirazı
Yapraklanmadan önce Mart-Nisan ylarmda katmerli pembe çiçekler açar. Aşağıya doğru sarkan dalları bitkiye ayrı bir özellik kazandırır. Renk ve çiçek etkisi bakımından bahçe için ideal bitkidir. Soğuğa duyarlı değildir, kışın yapraklarını döker.
Dağ Defnesi
Her daim yeşildir. Mayıs-Temmuz ayları arasında pembe renkte çiçekler açar. Yaprakları koyu yeşil renktedir. Asitli toprak ve yarı gölge sever. Korunmalı yerler tercih edilmelidir. Soğuğa dayanıklıdır.
Mor İnci
Haziran ayında leylak renkli çiçek açar. Ekim- Kasım aylarında mor renkte üzüm benzeri sayısız meyveler verir. Meyveli dallan değişik mekan süslemelerinde beğeni ile kullanılır. Sorunsuz ve arsız bir bitki türüdür. Kışın yaprak döker. - 30 dereceye kadar dayanıklıdır.
Erguvan
Nisan-Mayıs aylarında yapraklanmadan önce bütün dalları boyunca morumsu pembe çiçek açar. Renk etkisi ve yaprak formu bakımından çok dekoratif bir bitkidir. Çalı ve ağaç formunda olabilir. Kışın yapraklarını döker. Her tür toprakta yetişir. Güneşli ortamları sever.
Mavi Sedir
Çok hızlı büyürler. Soğuğa dayanıklıdır. Toprak sorunu yoktur. Sedirlerin içerisinde en dekoratif olanıdır. 20-25 metre boylanabilir.
Gülibrişim
Yaprakları çok zarif, transparandır. Temmuz-Agustos aylarında çiçeklenir. Çiçekleri pembemsi kırmızı renktedir. Tüysü demetler halindedir. Çok dekoratif bir ağaçtır. Hafif fakat yaygın bir gölge yapar. Soğuğa dayanıklıdır.
Taş Armudu
Nisan-Mayıs aylarında beyaz çiçek açar. Eylül ayında yenilebilir meyveler verir. Yaprakları sonbaharda kızanr. 2-3 m boylanır. Kışın yapraklarını döker. Soğuğa dayanıklıdır. Her tür toprakta yaşar. Çalı formu da bulunur.
Japon Akçaağacı
Yaprakları dar, 5-9 parçalı, kenarları ince tırtıllıdır. Yaprak rengi bronz kırmızıdır. Yaygın bir yapıya sahiptir. Rengi, yaprak tekstürü, gövde formu ve dallanma şekliyle bahçe için vazgeçilmez türlerden biridir. Rüzgarsız ve drenaj problemi olmayan yerlerde kullanılmalıdır. Kışın yaprak dökerler.
Sarkık Dallı Huş
Gövdesinin kağıt gibi soyulan beyaz kabukları, yaprak şekli, dallarının aşağıya doğru sarkıklığı en önemli özelliğidir. Kışın yapraklarını dökmesine rağmen beyaz gövdesi ile çok dekoratiftir.
Leylak
Leylaklar sadece ilkbaharda çiçeklenir. Bakımı kolaydır. Kötü şanlar altında sorunsuz yaşayabilen, kışın yapraklarını döken, şiddetli soğuklardan donmalardan etkilenmeyen, yazın aşırı sıcaklara kuraklığa iyi dayanabilen küçük yapılı bir ağaçtır.
Mavi Ladin
Düzgün şekli ve masmavi ibreleri ile diğer türlerinden farklıdır. Peyzajda tek başına kullanılan dekoratif bir bitkidir. Çok kurak olmadıkça kumlu topraklarda da yaşayabilir.
Oya Ağacı
Temmuz-Ekim arasında çiçekli kalır. Çiçekleri salkım halinde çok gösterişlidir. Her toprağa uyum sağlar. Hava kirliliğine dayanıklıdır. Soğuğa duyarlı değildir. Kırmızı, pembe, mor, beyaz renkte çiçek açar. Kışın yaprağını döker. Gövdesi pürüzsüz parlak dekoratiftir. Yaprakları sonbaharda kızarır.
Saray Manolyası
Yapraklanmadan lale biçiminde pembe çiçek açar. İlkbaharda ilk çiçek açan bitkilerdendir. Bahçede muhteşem bir çiçek gösterisi sunar. Soğuğa dayanıklıdır. Bol güneş alan yerlere dikilmelidir. Yapraklanma çiçek geçtikten sonra başlar.
Ilgın
Mayıs ayında pembe salkımlar halinde çiçek açar. Yaprakları tüysü hafif görünüşlüdür. Kışın yapraklarını döker. Bol güneş sever. Denize ve soğuğa dayanıklıdır. Kurak topraklarda da yaşar.
Cennet Bambusu
Her daim yeşildir. Dalları düzenli yapraklarla bezenmiştir. Yaprakları ilkbaharda açık yeşil, sonbaharda pembe, kışın kırmızı renktedir. Temmuz ayında salkım halinde krem rengi çiçekler açar. Sonbaharda parlak kırmızı renkle salkım halinde meyveler verir. Korumalı yerlerde, yarı gölgede yetişir.
Lale Ağacı
Haziran ayında laleye benzeyen hoş kokulu çiçek açar. Kışın yapraklarını döker. Sonbaharda yaprakları sararır ve çok güzel görüntü sunar. Yaprak şekli bu bitkiye ayrı bir özellik kazandırır.
Yıldız Manolya
Mart ayında, yapraklanmadan önce yıldız biçiminde katmerli beyaz çiçek açar. Soğuğa dayanıklıdır. Hızlı büyür.
Hangisini seçmelisiniz?
- Akdeniz bölgesinde Kızılçam gibi iğne yapraklı türler seçebileceğiniz gibi eğer rakım olarak bahçeniz yüksek bir yerdeyse Uludağ göknarı tarzı ibreli ağaçlan da değerlendirebilirsiniz.
- Bahçenize mavi ladin seçecekseniz dallı kalın çaplı gövde kadar yapraklarındaki o dumanlı renk vurgusuna da önem verin.
İğne yapraklı bitkilerin özellikleri nelerdir?
İğne yapraklı bitkiler her dem yeşil görüntüleri, dayanıklılıkları, büyüklükleri ve kaliteli duruşlarıyla bahçelerin vazgeçilmez parçalarıdır. Çevrenizde görüp çam dediğiniz o tüm iğne yapraklı ağaçların aslında yansı çam değildir. Sedir, göknar ve ladin gibi türlerde halk arasında çam diye adlandırılır genelde.
Bahçenizin bir kısmında reçine kokusu duymak, orman dokusu yaratmak ya da minimal çalıştığınız bir bahçede görkemli tek bir ağaç kullanacaksanız bu tür ağaçlar tam anlamıyla sizin bahçenizin kraliçesi olacaklardır.
İğne yapraklı ağaçları yetiştirmek oldukça kolaydır. İlk bir seneden sonra eğer iklim tipine uygun tür seçtiyseniz, budama ve böcek-hastalık zararı için ilaçlama dışında bir bakım istemezler.
Aklınızda bulunsun!
İğne yapraklı bir ağaç kullanacaksanız altında bitki örtüsü bulundurmayın. Çünkü zamanla ağaçtan düşen ibreler sonucu yaprakların çözünmesiyle toprak asidik bir hal alır. İşte bu nedenledir ki, ormanlarda iğne yapraklı alanlarda çim dokusu göremezsiniz.