GÜNDEM KIBRIS-ÖZEL HABER
Meclisin yeni yasama yılının başlamasıyla ilgili konuşan Berova, bir önceki yasama yılının çok verimli geçtiğini belirterek, devrim yaratabilecek yasaları geçirmeyi başardıklarını anlattı. Önümüzdeki 2 yıllık süreç içerisinde de performansı artırarak devam etmek zorunda olduklarını kaydeden Berova, ‘Gerek Meclisin çalışabilmesi gerekse icraatların hayata geçirilmesi adına istikrara ihtiyacımız vardır. Son dönemde en uzun görevde kalan hükümet olduk. Bu da performansımızı artıyor” diye konuştu.
Yeni dönemde yine çok önemli yasaların görüşüleceğini söyleyen Berova önümüzdeki iki yılın daha iyi olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.
“E-Devlet’in bazı bacaklarını hayata geçirmeye başladık”
E-Devlet’e geçilmesi süreciyle ilgili de bilgiler veren Maliye Bakanı Özdemir Berova, şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz yasama yılı E-Devlet’le ilgili yasayı geçirdik. Dijital Dönüşüm Ofisi’ni de hizmete açtık. Programların düzgün çalışabilmesi adına hummalı bir çalışma var. Bu işler zaman alan işler. E-Devletin bazı bacaklarını hayata geçirmeye başladık. Bütünleşik Kamu Maliye Bilişim Sisteminin hayata geçmesi için önemli adımlar attık. Önümüzdeki dönemde insanlarımızın daireye gitme durumlarını minimalize edecek sistem de hayata geçecektir”
“Maaşları ödeme konusunda hiçbir sıkıntımız yok”
Bazı gazetelerin ‘devleti batırdılar, maaş ödeyemecekler’ haberleri ile ilgili de konuşan Berova, CTP Milletvekili Devrim Barçın’ı işaret ederek, “Barçın ordinaryüs olmak suretiyle bazı rakamları buluyor ve o rakamlar üzerinden saptırmak sureti ile yorum yapıyor” dedi. Berova, kamu maliyesinin gerek maaşları ödeme gerekse de 13’üncü maaşı ödeme konusunda hiçbir sıkıntısı olmadığını ve olmayacağını vurguladı.
“Taşınmaz Mal Komisyonu’na 3 milyar TL aktardık”
Maliye’de 4 milyar 96 milyon TL’lik açık olduğu iddiaları ile ilgili de konuşan Özdemir Berova, açık denilen rakamın 3 milyar TL’sini Taşınmaz Mal Komisyonu’na aktarmak için borçlandıklarını, 400 milyon TL’sini de DAÜ’nün kalkınması için borçlandıklarını anlatarak, şunları söyledi:
“Taşınmaz Mal Komisyonu’nun 2021 Yılından önce geçmişe dönük çıkan tüm hükümlerini ödeme kararı aldık. Bunu yapabilmek için kaynağa ihtiyaç vardı. Toplam 61 milyon sterline yakın bir ödeme yapılması gerekiyordu. Biz Merkez Bankası ile istişare ederek Merkez Bankasından avas almak sureti ile ve uzun vadede geri ödemek koşulu ile avans çektik. Karşılığı 3 milyar TL’ye tekabül ediyor. Biz TMK ödemelerini yaptığımızda bizim rakamlarımızda gider olarak görünüyor. Yani 4 milyar 96 milyon TL’lik açık denilen hususun 3 milyar TL’sini TMK’ya ödenen para kapsıyor. Türkiye ile yaptığımız istişareler neticesinde bunun taksitlerinin yarısı Türkiye tarafından yarısı da bizim tarafımızdan karşılanacak. Taşınmaz Mal Komisyonu’nda 2020 yılına kadar olan tüm yükümlülüklerimizi yerine getirdik. 2021 yılı da 20 milyon sterlin bir para tutuyor. Bunu da Türkiye ile birlikte istişare edip karşılayacağız. Yani 4 milyar 96 milyon TL’lik açık denilen hususun 3 milyar TL’si TMK giderleri üzerinden kuruldu. Bunun yanında bütçe içerisinde ön görülmeyen giderlerimiz oldu. Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne 400 milyon TL katkı yaptık. Ayrıca ufak tefek bazı diğer alanlarda da ön görülmeyen giderler oldu. Kuraklık, et için katkı vs. Sonuçta bu 4 milyar açık denilen açığın 3 buçuk milyar TL’si bahsettiğim hususlardır. Geride 800 milyon civarında bir açık var.”
“Gelirlerimiz 20 milyar TL’den 48 milyar TL’ye çıktı”
Maliye gelirlerinin 2023 yılında 20 milyar TL iken, 2024 itibariyle 48 milyar TL’ye çıktığını da anlatan Berova, ‘gelirler artmıyor’ söyleminin yanlış olduğunu belirterek, daha çok çalışarak gelir ve gider dengesini koruyacaklarını kaydetti.
“2025 Yılında hayat pahalılığı uygulaması konusunda yeni düzenleme yapacağız”
Hayat pahalılığının yılda 3 kez ödenmesinin Maliye üzerinde bir yük oluşturduğunu da söyleyen Berova, “fakat hükümetimiz kararı alırken bir siyasi tercih ortaya koydu ve kararlığını ortaya koydu. ‘2024 sonuna kadar biz orta gelir ve dar gelir gruplarını ayakta tutacağız ve destekleyeceğiz, en az zararı görmelerini sağlayacağız’ dedi. 2025 Yılı daha ön görülebilir bir yıl olacak ve bizim de toparlanma yılımız olacak. Hayat pahalılığı uygulaması konusunda yeni bir düzenleme yapacağız. Bu insanımıza aktarılmaması için değil gerçeğin yantısıltması için bir sistem olacak.”
“Hayat pahalılığını ortaya çıkaran sistem güncellenecek”
Hayat pahalılığının hesaplanması ve bununla ilgili yapılan eleştirilerle ilgili de konuşan Berova, sepetin güncellenmesi için çalışmaların başlayacağını kaydetti. Şu anda hayat pahalılığının 2014 yılından kalma sistemle ortaya çıkarıldığını söyleyen Berova, Başbakan Ünal Üstel’in bunun yenilenmesi için talimatı olduğunu, ilgili bakanlıkların gerekli çalışmayı yaparak bunun en kısa sürede güncelleneceğini anlattı.
“Elektronik etiketin hayata geçmesi için tüzüğü çıkarıyoruz”
“Piyasadaki fiyat denetimi yetersizliği nasıl son bulacak?” sorusuna da yanıt veren Maliye Bakanı Berova, Elektronik etiketin hayata geçmesi için tüzüğü çıkaracaklarını kaydetti.
Berova, konuyla ilgili sözlerini şöyle noktaladı:
Piyasa denetimleri Ekonomi Bakanlığı bünyesi altında. Ancak kabiliyet yeterli değil. Biz de vergi birimi ile destek oluyoruz. Yasa da çıkardık belediyelerin bu konuda denetim yapabilmesinin önünü açabilmek için, sahada etkin bir denetimin yapılabilmesi için ekipleri geliştireceğiz. Marketlerde ithal ürünlerin ülkeye giriş fiyatlarını görüyoruz, tedarikçilerin de görüyoruz. Marketlerin son satış rakamını da görüyoruz etiketler üzerinde. Bunlar için büyük marketlerden başlayarak elektronik etiketin hayata geçmesi için ilgili tüzüğü çıkarıyoruz. Bunun marketlerde uygulanması için gerekecek finansmana da teşvik vereceğiz ki hızlıca kurulabilsin. Bu sayede girişten satışa tüm olguları elektronik ortamda denetleyeceğiz.