21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası çerçevesindeki Larnaka Şehitlerini Anma Töreni’ne Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Milletvekili Yasemin Öztürk, İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, siyasi parti temsilcileri, dernek temsilcileri, okullar ile öğrenciler katıldı.
İskele Belediyesinden verilen bilgiye göre törende Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ile Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği İskele Şubesi Başkanı Ali Abdurrahmanoğlu konuşmalar yaptı. Törende şiirler de okundu. Tören, Dinişleri İskele Bölge Temsilcisi Mehmet Demir’in şehitler anısına okuduğu dua ile son buldu.
Tatar: “KKTC’de huzur içinde yaşanıyorsa şehitler sayesindedir”
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar, İskele’de Larnaka Şehitler Anıtı önünde yer alan törende konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 60 yıl sonra şehitleri anarken mevcut koşulların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdiğine dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta barışın ve huzurun devam etmesi için egemen eşitlik temeline dayalı bir anlaşmanın kırmızı çizgi olduğunun altını çizdi.
“Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğü ve Türk askerinin adadaki varlığı vazgeçilmezimizdir” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde huzur içinde yaşanıyorsa şehitlerin sayesinde olduğuna vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Tatar, şehitleri hayatta olmayan gazileri rahmetle andı, yaşamını sürdüren gazilere şükranlarını sundu.
Sadıkoğlu: “Asla pes etmediler, kahramanca direndiler”
Belediye açıklamasına göre Rumların 21 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıs Türklerine yönelik başlattığı silahlı saldırılara karşı, Larnaka Sancağına bağlı 43 köyde yaşayan yaşlı- genç, kadın-erkek ve çocuk çok sayıda insanın büyük bir zulümle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak konuşmasına başlayan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da, tüm bu zulme karşı asla pes etmediklerini, kanlarının son damlasına kadar kahramanca direndiklerini ifade etti.
Rumların Kıbrıslı Türklere uyguladığı, etnik yok etme politikasının en acı olayını Larnaka’da “Kayıp Otobüs” olayında yaşandığını hatırlatan Sadıkoğlu, 11 kişinin, ekmek paralarını kazanmak uğruna Larnaka’dan Dikelya İngiliz Üssüne gitmek için bindikleri o otobüsün bir daha geri dönmediğini anlattı.
Kayıp Otobüs Anıtı’nın temeli Çarşamba günü atılacak
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Kayıp Otobüs Anıtı’nı İskele’ye yapacaklarını, temellerinin de yakında atılacağını açıkladı.
Sadıkoğlu şöyle konuştu:
“İskele Belediyesi olarak, Larnakalılar Derneği ile uzun zamandır üzerinde çalıştığımız Kayıt Otobüs Anıtı Projemizi hayata geçiriyoruz. Belediyemiz imar birimi tarafından hazırlanan anıt projesini, yine belediyemiz personeli tarafından belediyemizin öz kaynaklarıyla yapacağız. Çalışmaların vakit kaybetmeden başladığı Kayıp Otobüs Anıtımızın temellerini ise 27 Aralık Çarşamba günü atacak olmanın heyecanını ve gururunu bir arada yaşıyoruz. Projemizi Kayıp Otobüs katliamının yıldönümü olan 13 Mayıs’ta tamamlamayı hedefliyoruz.”
Abdurrahmanoğlu
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği İskele Şubesi Başkanı Ali Abdurrahmanoğlu da konuşmasında Larnaka halkının Rumların ENOSİS hayaline karşı kahramanca verdiği mücadeleyi anlattı.
Şiirler okundu, dualar edildi
Törende, Dr. Suat Günsel Devlet İlkokulu İskele Öğrencisi Halil İbrahim Kuyucaklı ile Derinsu Benger ‘Noel Yakındı’, İskele Ticaret Lisesi Öğrencisi Emine Koç ‘Şehidi Uğurlarken’ isimli şiirlerini okudu.
Larnaka Şehitler Anıtı önündeki tören Dinişleri İskele Bölge Temsilcisi Mehmet Demir’in şehitler anısına okuduğu dua ile son buldu.