Kıbrıs Türk Ticaret Odası yetkilileri, maaş ve ücret artışlarının pahalılığı artıran faktörlerden biri olduğunu vurguladı. Pahalılığın büyük ölçüde yurtdışı kaynaklı nedenlerden kaynaklandığını belirten oda, yerel nedenlerin de göz önüne alınarak daha kapsamlı bir ekonomi yönetimi ve denetim mekanizmaları ile bu sorunun çözülebileceğine inandıklarını ifade etti.
Açıklamada, pahalılığa karşı alınabilecek önlemlerin yanı sıra, asgari ücrete yapılması planlanan artışların ekonomik etkilerinin de değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Oda, bu kapsamda kamuoyunu bilgilendirmek ve ekonomik stratejiler konusunda daha geniş bir tartışma ortamı sağlamak amacıyla bu konuları gündeme taşıdıklarını belirtti.
KKTO’nun açıklaması şöyle:
Değerli basın mensupları,
Kıbrıs Türk ekonomisi çeşitli sorunlarla mücadele ederken ortaya çıkan “hayat pahalılığının maaş ve ücretlere yansıtılması” tartışmaları yeniden gündeme gelmiştir.
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor: Maaş ve ücret artışları, Kuzey Kıbrıs’ta pahalılıkla mücadeleye ve alım gücünün korunmasına tek çare olarak görülmektedir. Bu yanlıştır.
Maaş ve ücret artışları çalışanların alım gücünü koruyan bir araç olarak görülürken, maaş ve ücret artışlarının pahalılığı artıran nedenlerden biri olduğu göz ardı edilmektedir.
Pahalılığının büyük ölçüde yurtdışı nedenlerden kaynaklandığı bilinirken, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, pahalılığın yerel nedenleri de olduğunu dikkate alarak daha kapsamlı bir EKONOMİ YÖNETİMİ ile denetim altına alınabileceğine inanmaktadır.
Bugün, pahalılığa karşı alınabilecek önemleri konuşmak ve bu arada asgari ücrete yapılması gündemde olan artışın ekonomik hayatımıza yapacağı etkileri değerlendirmek amacındayız.