Geçitkale Avcılık Atıcılık Birliği Başkanı Tahir Saygıner, Aralık 2024’te gerçekleştirilecek olan KKTC Avcılık Federasyonu Olağan Genel Kurulu’nda başkan adayı olduğunu duyurarak, amaçlarını, kısa ve orta vadedeki hedeflerini açıklayan bir manifesto yayınladı.

KKTC Avcılık Federasyonu Başkan adayı Tahir Saygıner, amacının ‘Avcılık Kültürü’nün, sürdürülebilmesi ve gelecek nesillere aktarılabilmesi olduğunu kaydetti.

Manifestosunda; “dünyanın birçok gelişmiş ülkesinin yanı sıra komşu ülkelerde, benzer iklim ve doğa koşulları olan yerlerde avcılık nasıl oluyorsa ülkemizde de olmasını hak görüyoruz!” ifadelerine vurgu yapan Saygıner, bu bağlamda gerekli tüm adımları çekinmeden atacaklarını dile getirdi.

Saygıner, ülkemizde avcılığın ve yaban hayatının, her geçen gün tükendiğinin altını çizerek bu durumun kendilerinde büyük bir üzüntü ile birlikte ciddi bir rahatsızlık da yarattığını belirtti.

Doğadaki felaketler ve tehlikelerin çoğunun aslında ihmaller ve bilgisizlikler sonucu yaşadığının bilincinde olduklarını söyleyen Tahir Saygıner, “doğaya ve çevreye yapılacak her yatırım, alınacak her önlem ve de verilecek her eğitim avcılık ve yaban hayatının sürdürülebilmesi, eski ve yeni kuşakların bugün ve yarın doğada buluşmasını sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Bu vizyon ve misyon ile hedeflerini belirleyip projelerini şekillendirdiklerini kaydeden Saygıner, nereden başlayıp, neyi, nasıl ve ne zaman yapacakları noktasında da yol haritalarını oluşturduklarını açıkladı.

KKTC Avcılık Federasyonu Başkan adayı Tahir Saygıner ve Yürütme Kurulu’nun manifestosu şöyle:

“Bizler, kamudan, özel sektörden, hayvancılıktan, balıkçılıktan, çiftçilikten, basından, hukuktan gelen,  toplumun her zümresini ve ülkemizin her bölgesini içinde barındıran, uzun yıllar sivil toplum örgütleri başta olmak üzere çeşitli alanlarda hizmet vermiş, gönüllük esasına bağlı, sürdürülebilirlik ve doğa bilincine sahip, içinizden çıkan bir ekibiz.

Bugün, bunca yıllık tecrübelerimizin bizlere kattığı deneyimle KKTC Avcılık Federasyonu Yürütme görevine talip olduk!

Atalarımızdan bizlere miras kalan, ülkemizin en büyük tutkusu Avcılık Kültürü’nün sürdürülebilirliğini sağlamanın yanında doğanın korunması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi adına yapılması gereken çalışmaları yapmak için yola çıktık!

Avcılık kültürümüzü korurken ekosistemin dengesini gözeten bir anlayışla hareket ediyoruz!

Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinin yanı sıra komşu ülkelerde, benzer iklim ve doğa koşulları olan yerlerdeki doğal avcılığın ülkemizde de olmasını hak görüyoruz!

Ülkemizde avcılığın ve yaban hayatının, ne yazık ki her geçen gün tükendiğini görmek bizleri rahatsız ediyor. Yüzümüze bir tokat gibi çarpan ve göz göre göre gelen felaketler ile tehlikelerin çoğunun aslında yönetimsel ihmaller ve yönetimsel bilgisizlikler sonucu yaşadığımızın bilincindeyiz!

Doğaya ve çevreye yapılacak her yatırımın, alınacak her önlemin, verilecek her eğitimin avcılık ve yaban hayatının sürdürülebilmesi, eski ve yeni kuşakların bugün ve yarın doğada buluşmasının sağlanması misyonunu üstlendik. Bu vizyon ve misyon ile önümüze büyük ama mümkün hedefler koyduk.

Kararlılıkla yapmayı hedeflediğimiz çalışmalarımız, kısa ve orta vadede hayata geçirmeyi öngördüğümüz projelerimiz ile ilgili yol haritamız hazırdır!

1. Zararlılarla mücadelede etkin olabilmek için;

a. Üniversitelerle bilimsel araştırmalar ve  çalışmalar yapacağız,

b. Av ruhsatı çıkarılırken verilen boş fişek sayısına alternatif olarak karga kafası zorunluluğu sağlayacağız,

c. Karga avı izin prosedürünü kolaylaştırılıp av ekip sayılarını çoğaltılacağız,

d. Kapanla karga avlanmasının önünü açacağız,

e. Tilki popülasyonunun dengede tutulması ve zararlılarla mücadele kapsamına alınması için düzenleme talep edeceğiz,

f. Sahipsiz, başıboş köpeklerin doğal dengeyi bozmasını engellemek adına barınaklar ve rehabilitasyon merkezlerinde muhafazasını sağlayacağız.

2. Eğitim avlağını bir an evvel faaliyete geçirerek yeni avcıların eğitilmesinde kullanacağız.

3. Avcı eğitimi ve sınavını modernize ederek daha kapsamlı ve ciddiyetle yapacağız.

4. Öğrenci avcı belgesi alma koşullarını düzenleyerek küçük yaşlarda avcı adaylarının doğa ile iç içe eğitilmesini sağlayacağız.

5. Eğitimler düzenleyerek özellikle ilk yardım, güvenlik ve harita gibi konularda, kapsamlı programlarla avcılarımızın bilgilendirilmesini sağlayacağız. ‘Avcılık Kültürü’nün, sürdürülebilmesi için gelecek nesillere karşı sorumluluğumuz var!

6. Doğal pınarları belirleyip doğaya kazandırmak adına gerekli çalışmaları yapacağız.

7. Dere yataklarına su bentleri yaparak kurak dönemlerde su kaynağı oluşturacağız. Bu gibi adımlar yaban hayatının devamlılığı için kritik adımlar olacaktır.

8. Etkin denetimi artırmak adına, Av Koruma görevlilerinin sayısını artırarak ofis sayısının dörde çıkarılması, araç, gereç ve ekipmanların modernize edilmesi, yanı sıra artık kaçınılmaz olan ekiplerin yetkilerinin artırılması için de gerekli yasal düzenlemeleri talep edeceğiz.

9. Gönüllü av koruma görevlisi olmak isteyen kişilerin başvuruları alınarak atanmalarını hızlandıracağız.

10. Av popülasyonunun korunması için zirai ilaçlar ve kimyasal gübrelerin doğa hayvanları üzerindeki olumsuz etkilerini araştırıp yaban hayatına  zararlarını en aza indirmek için alternatif çözümler üreteceğiz.

11. Devletten araziler talep edip çeşitli hububatlar ekerek yaban  hayvanların beslenip korunması ve popülasyonunun artmasını sağlayacağız.

12. İklim Değişikliğinin Yaban hayatı ve doğal Ekosistem üzerinde ne tür  etkiler yaratığının araştırmasını üniversiteler aracılığıyla yapacağız.

13. Balıkçılığa olan ilginin artması sebebi ile ortaya çıkan denetim zafiyetini giderecek ve amatör balıkçılara yönelik eğitimler düzenleyeceğiz.

14. Sürdürülebilir Avcılık Projesi’nin hayat bulması için ilgili tüm paydaşlarla birlikte ‘‘Avcılık Çalıştayı’’nı en kısa zamanda yapacağız.

15.  Komite ve çalışma grupları oluşturup katılımı artırarak hedeflerimize daha hızlı ulaşacağız.

16.  Fuarlara katılım ve etkinlikler düzenleyerek nesillerin buluşması ve bu kültürün aktarılması ile avcılığı doğru anlatacağız.

17. TV, basın ve sosyal medyayı etkin kullanacak, yürütülen faaliyetlerimizi toplumla paylaşarak örnek olacağız. Kaybedecek zamanımız yok!

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu İSEDAK 40. Bakanlar Toplantısı'nda konuşma yaptı Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu İSEDAK 40. Bakanlar Toplantısı'nda konuşma yaptı

18. Tavşan üretimi için pilot bölgeler belirleyip, telleme yaparak insanla temasını minimize ederek doğal ortamında yetiştireceğiz.

19. Keklik üretiminin daha sağlıklı ve yaban hale gelebilmesi için doğru yöntemler ve dikkatli planlamalar uygulayacağız.

20. Av popülasyonun artırılması için, ‘Doğadan Doğaya Adaptasyon’ sistemi ile sürekli ava kapalı bölgelerden kapanlarla av hayvanları yakalayarak su ve yem sağlanan bölgelere takviye yapacağız.

21. Av kuşları listesine Ördek ve Kaz gibi göçmen kuşların eklenmesi için düzenleme talep edeceğiz.

22. Yaşını doldurmamış Av Köpeklerinin kayıt altında alınıp limitlere ek olarak (En Fazla: 2 adet) ava götürülmesinin önünü açacağız.

23. Köpek gezdirme alanlarını çoğaltarak avcıların kolaylıkla köpeklerini gezdirebilmelerini sağlayacağız, yenilikçi ve çağdaş yönetim hakkımızdır!

24. Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme Yasası ile Federasyon Tüzüğü’ nün değiştirilerek, çağdaş, günümüz şartlarına uygun ve bir biri ile uyumlu hale getirilmesini sağlamak için kuracağımız ‘‘Hukuk Komitesi’’ nin çalışmalarını, kulüp, dernek ve birliklerin onayı ile yürüteceğiz.

25. Avcılık ve Yaban Hayatı Kontrol Dairesi’nin oluşturulması için hükümet nezdinde girişim yapacağız.

26. Av Haritasını hızlı bir şekilde anlaşılabilir ve modern hale getireceğiz.

27. Avlanma ruhsat işlemlerinin hızlanması için aidatlarını ödeyen avcı bilgilerinin kulüpler tarafından sisteme giriş yapılmasını sağlayacağız.

28. Avcılık Federasyonu binasını, camiamıza yakışan, Genel Kurul ve Genel Yönetim Kurulu toplantılarını yapabileceği, seminerler verebileceği çağdaş bir binaya kavuşturacağız. Güç birliği ile neler yapabileceğimizin farkındayız!

Yukarıda görüldüğü gibi yapacak çok işimiz, gidecek çok yolumuz var ve ne yazık ki daha fazla kaybedecek zamanımız yoktur!

Tüm bu hedefler ve projeler, çevremizi koruyan, yaban hayatını destekleyen ve avcılığı sürdürülebilir bir şekilde gelecek nesillere aktaran bir vizyon doğrultusunda oluşturulmuştur. Avcılık Federasyonu olarak sorumluluğumuz sadece bugün değil, yarınlar içindir.

Bizler tüm bu yolları, planlı bir şekilde, deneyimlerimizle, duayenlerimizin görüşlerini harmanlayarak, bilirkişilerden profesyonel teknik destek alarak, kulüp, dernek ve birliklerin onayı ile kısaca camiamızla iç içe ve güç birliği ile yürümek için aday olduk!"