SAĞLIK

Dr. Ahmet Özyiğit: Sağlık tam iyilik hali olması durumudur

Gündem Kıbrıs Web TV’de Çiğdem Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Elit Yaşam programının bu haftaki konuğu Elit Hastanesi Anti Aging ve Metabolik Tıp Uzmanı Doktor Ahmet Özyiğit oldu. Özyiğit, sağlık alanında önemli bilgiler verdi.

GÜNDEM KIBRIS-ÖZEL

Programda ilk olarak “Sağlıklı olmak ne demektir?” sorusunu yanıtlayan Özyiğit, şunları söyledi:

“Sağlık sadece biyolojik ve fizyolojik olgular değildir. Günümüzde insanlar sağlık denince sadece bu kısımla ilgileniyor. Sağlık aslında ruhsal durum, çevresel faktörler, sosyal faktörler hepsidir ve bizler bunları göz ardı ediyoruz. Milattan önce zamanda bile Hipokrat’ın sağlık için bir tanımı vardı; ‘İç ve dış denge’ derdi. Gerek ruhsal, gerekse organ sistemlerinizin çalışması anlamında bir dengeniz olması gerekiyor. Bu açıklama sağlığın sadece biyolojik parametreler üzerine olmadığına vurgu yapıyor. İlerleyen senelerde Dünya Sağlık Örgütü’de bir açıklama yapıyor ve diyor ki ‘Sağlık sadece hastalık veya bir sakatlık olmaması demek değildir. Sağlık tam iyilik hali olması durumudur.”

“Sadece test sonuçlarına bakmak, sizleri sağlıklı yapmaz”
İnsanların sağlıklarına tamamen bütünsel olarak yaklaşması gerektiğinin altını çizen Özyiğit, “Sadece test sonuçlarına bakmak, fiziksel bir sorununuzun olmaması, fizyolojik organ sistemlerinizin tam çalışması sizi sağlıklı bir birey yapmaz” diye konuştu.
Sağlığın tam iyilik hali olduğunun ancak bunun her zaman yüzde 100 olamayacağının altını çizen Özyiğit, bugünkü sağlık statüsü ile 10 yıl sonraki sağlık statüsünün aynı olmadığını bunun da çevresel faktörlere göre farklılık gösterdiğini kaydetti. 

“Sağlık statünüzü etkileyen birçok faktör var”
Özyiğit şöyle devam etti:
“Örneğin sosyo ekonomik statünüz veya çevresel faktörleriniz. Örneğin endüstriyelleşmiş ülkelere baktığınız zaman endüstriyel bölgelerde toksinler, çevre kirliliği ve kalitesiz bir hayat görürsünüz. Ancak bu bölgelerde yaşam alanları çok daha ucuzdur. Yani maddi geliri düşük olan kesimler daha fazla o bölgelerde yaşıyor. Bu onların akciğer sağlığını etkiler. KOAH, astım ve kanser gibi hastalıkları tetikler. Bunun yanında çevrenizdeki insanlar sigara kullanıyorsa siz de pasif içici oluyorsunuz, alkol kullanan kişilerse sizin de alkol tüketiminiz artıyor. Gelir seviyeniz, eğitim seviyeniz ve sosyo-ekonomik statünüz sağlığınızı çok fazla etkiliyor. Bunlar aynı zamanda sağlık statünüzü de etkiliyor. Bugün iyi olan sağlık statünüz bu faktörlerle kötüye gidebiliyor.”

Özyiğit: Beslenme sağlık statünüzü etkiliyor
Beslenmenin de sağlık üzerinde büyük bir faktör olduğuna değinen ve beslenmenin sağlık statüsünü etkilediğinin altını çizen Özyiğit, maddi geliri düşük olan kişilerin daha çok fast food ve karbonhidrat (makarna) tarzı ürünler tükettiğine dikkat çekerek, bu tür beslenmenin diyabet ve kalp damar hastalıklarına neden olduğunu anlattı. 

“D vitamini önemli… Bilinçsizce almamak gerekiyor…”
Elit Hastanesi Anti Aging ve Metabolik Tıp Uzmanı Doktor Ahmet Özyiğit, Çiğdem Aydın’ın “nasıl sağlıklı yaşlanacağız?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Burada sağlık davranışları ortaya çıkıyor. Nedir sağlık davranışları sağlık statünüzü koruyabilmek için yapmanız gereken şeyler. Beslenme bunların bir tanesidir. Yeterince protein ve vitamin almanız gerekiyor. Örneğin D vitamini çok önemlidir. Güneş vücudunuza D vitaminini böbrekleriniz aracılığı ile sağlar. Peki böbrekleriniz o vitamini emilim edebiliyor mu? Bizim ülkemizde D vitamini için güneşe sabahın ilk ve akşamın son saatlerinde çıkmanız gerekiyor. Eğer yeterince güneşten bu vitamini alıyorsanız takviyeye gerek yoktur ancak eksikse D vitamini takviyesi mutlaka gereklidir. D vitamini düşüklüğünün ispatlanmış hastalık etkileri vardır. Bilinçsizce almayalım ama eksikliği durumunda sağlığımız etkilenir bunu bilelim. 

“Yediğimiz basit gıdalar, yediğimiz vitamin içeren gıdaların da kalitesini düşürebiliyor”
“Birçok vitamin mineralde emilime bağlı birçok şeyde, yaşa bağlı daha az efektif emildiğini görüyoruz. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra bu problem gözlemlenmeye başlıyor. Takviye açısından bilimsel gitmeniz lazım. Örneğin Omega 3 çok önemlidir; balık, ceviz, avokado… Bunlardan yeterince tüketmiyorsanız, takviye almanız gerekebilir. Bu tür parametreler önemlidir. Yediğimiz basit gıdalar, yediğimiz vitamin içeren gıdaların da kalitesini düşürebiliyor. ”

“Spor yapmak insan ömrünü uzatıyor”
Uzun ve sağlıklı yaşamla ilgili de bilgiler veren Özyiğit, spor yapmanın ve kasları kullanmanın insan ömrünü uzattığının bilimsel olarak kanıtlandığını anlattı. “Kombinasyon önemli. Sadece yürüyüş ya da sadece kas çalışması değil, farklı aktiviteleri hayatımıza katmamız lazım” diyen Özyiğit, kasların yorulması gerektiğini vurguladı.

Loading...

{ "vars": { "account": "G-2P5695J8JB" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }