-ÖZEL HABER
Gündem Kıbrıs Web TV’de Çiğdem Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Elit Yaşam programının bu haftaki konuğu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç oldu. Özgeç, sağlık alanında önemli bilgiler verdi.
Ülkemizde göğüs hastalıkları alanında en yaygın yaşanan hastalıkların astım ve KOAH olduğunu kaydeden Özgeç, kış aylarında da bronşit ve zatürrenin yaygın olarak görüldüğünü söyledi. Sık sık Akciğer Kanseri tanısı koyduklarının da altını çizen Özgeç, ülkede akciğer kanseri vaka sayısının oldukça yüksek olduğuna vurgu yaptı.
Ülkedeki en önemli sorunun istatistik eksikliği olduğuna değinen Özgeç, istatistiklerin hastalıklar ve seyirleri konusunda çok önemli doneler olduğunu anlattı.
“Astım genetiktir, KOAH sigara kaynaklıdır”
Astım hastalığının genetik kaynaklı olduğunu KOAH’ın ise özellikle sigara kaynaklı olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç, şöyle devam etti:
“Astım hastalığı hava yollarının kısıtlanmasıyla ortaya çıkıyor ve ataklar şeklinde seyrediyor. Astım ataklarında nefes darlığı, öksürük ve hırıltılı solunum görülüyor. Kişiler de bu şikayetlerle başvuruyor. Astım hastalarındaki öksürük kriz şeklinde oluyor ve genellikle gece görülüyor. Astımda aile öyküsü de önemli. Bunların sorgulamasını yaptıktan sonra kişide solunum fonksiyon testine gidiyoruz. Bu testin ardından kesin sonuca gidiyoruz. Astım hastalığında tedavi genelde puf ile oluyor. Puflar etki yaratarak hemen akciğerlerin açılmasını sağlıyor. Gerektiği takdirde düzenli kullanmaları için ilaçlar da veriyoruz. Ülkede çok sayıda alerjik astım da var. Onları da alerji ilaçlarıyla destekliyoruz. Bunun yanında kilo da astımı tetikliyor. Astım geçen bir hastalık değil.”
Öksürük ve görülme şekline dikkat!
Öksürük ve tehlikeleri ile ilgili de bilgiler veren Özgeç, “Öksürük de önemli olan balgamlı mı, değil mi?, bunun yanında süresi de çok önemli. 15 Günün altında süren öksürükler, akut enfeksiyonla gelişiyor. Enfeksiyonlu öksürüklerde balgam görülmesini de bekliyoruz. Bir de kronik öksürük tanımı önemli. 8 hafta ve üzerinde süren öksürükler kronik öksürük oluyor. Bu öksürük bizim için çok önemli. Her şekilde tetkik edilmeli. Kronik öksürüğün altından akciğer kanseri, KOAH ve verem çıkabiliyor.”
“Bilinçsizce öksürük şurubu kullanmayın”
Öksürük ilaçlarının hekim tavsiyesi dışında kullanılmaması gerektiğini kaydeden Özgeç, bilinçsiz kullanılan öksürük ilaçlarının akciğerleri zorlayabileceğini ve hastalıkta daha ağır bir seyre yol açabileceğini söyledi.
“Kendi başına antibiyotik kullanmak, antibiyotiğe karşı dirence neden oluyor”
Aynı uyarının antibiyotikler içinde geçerli olduğunu anlatan Özgeç, “her hastalıkta biz antibiyotik kullanmıyoruz. Bilinçsiz tüketilen antibiyotik kişide dirence sebep oluyor ve bu kez hasta antibiyotik kullanması gereken noktada kullandığında bünye ne yazık ki buna yanıt veremiyor” diye konuştu.
“Saat başı evinizi havalandırın”
Akciğer rahatsızlıklarında mentollü buharların tedavi edici olmadığının altını çizen Dr. Derlen Özgeç, bu tür hastalıklarda sıcak ya da soğuk buhardan ziyade ‘havalandırmanın’ çok önemli olduğuna dikkat çekti. “Saat başı evinizi havalandırın” diyen Özgeç, klima kullanımında da havalandırmanın çok önemli olduğunu söyledi.
“Temizlik ilaçlarını birbirine karıştırmayın”
Temizlik yaparken de kokusuz ilaçların tercih edilmesi gerektiğini belirten Özgeç, temizlik ilaçlarının kesinlikle birbirine karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi.
“Zatürre bazen ölümcül olabiliyor”
Zatürre hastalığının da ülkemizde sık görüldüğünü kaydeden Özgeç, hastalıkla ilgili şunları anlattı:
“Zatürre akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Şikayetler öksürük, ateş ve balgamdır. Bağışıklık baskılıysa ateş görülmeyedebilir. Kesin tanı akciğer filmi ile konuyor. Virüse bağlı zatürrede tedavi farklı, bakteriyel zatürrenin ise tedavisi farklıdır. Zatürre bazen ölümcül olabiliyor. Özellikle 65 yaş üstü ve bazı rahatsızlıkları olanlar da ağır seyredebiliyor. Biz risk grubunda olan kişilere zatürre aşısı öneriyoruz.”
“Zatürre, verem ve akciğer kanserinde ciğerler su topluyor”
Zatürre, verem ve akciğer kanserinde ciğerlerin su topladığının görüldüğünü de kaydeden Özgeç, gerekli tetkikler yapıldıktan sonra sıvıyı azaltmaya yönelik tedaviler uyguladıklarını, sıvının azalmaması halinde, iğne ile yapılan operasyonla sıvıdan örnek alınarak gerekli incelemenin yapıldığını anlattı.
KOAH… “Sigarayı bıraksanız bile hastalık ilerlemeye devam ediyor”
KOAH’la ilgili de bilgiler veren Özçeç, hastalıkla birlikte kişide geri dönüşümü olmayan nefes kısıtlaması görüldüğünü ve ilerlemeye açık bir hastalık olduğunu söyledi. KOAH’da en önemli etkenin tütün ve tütün ürünleri kullanımı olduğunu belirten Özgeç, solunum fonksiyon testi ile kesin tanı konulduğunu ve tedavilerin başladığını söyledi. İleri evre KOAH hastalarında oksijen desteği gerektiğini de belirten Özgeç, ‘kişi sigarayı bıraksa bile hastalık ilerlemeye devam ediyor’ diye konuştu.