Söz konusu kongre açılışına DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Metin Orbay, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Salahaddin Bayırkan, DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Besim, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Daire Müdürleri, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Temsilcileri, TİKA Temsilcileri ile Fakülte Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“Ekonomik, Politik Gelişmeler Tartışılacak”

Tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından gerçekleştirilen açılış konuşmaları ile başladı.  DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yenal Süreç katılımlarından dolayı herkese hoş geldiniz diyerek, iki gün boyunca sürecek olan kongre ile Doğu Akdeniz’deki ekonomik politik gelişmelerin ve bunların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eksenindeki yansımalarının tartışılacağını aktardı. DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi hakkında detaylı bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Süreç, fakülte olarak akademik etkinliklere son derece önem verdiklerinin altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. Süreç konuşmasının sonunda kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini aktardı.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Hakan Dikmen gerçekleştirdiği konuşmasında DAÜ ile iş birliği içerisinde söz konusu kongreyi gerçekleştirmekten dolayı son derece mutlu olduklarını belirterek, birçok önemli nokta üzerinde durulacağını aktardı. Doç. Dr. Dikmen keyifli bir kongre geçmesini temenni etti.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Metin Orbay ise DAÜ’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Doğu Akdeniz’de suların tekrar ısındığı bir döneme girildiğini ve bu tarz bir kongrenin KKTC’nin en köklü üniversitesi olan DAÜ iş birliğinde düzenlenmesinden dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Orbay, söz konusu kongre kapsamında tartışılacak olan konuların alana ışık tutmasını temenni ederek, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

DAÜ, Times Higher Education sıralamasında KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu DAÜ, Times Higher Education sıralamasında KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu

“Kongre Birçok Önemli Noktaya Işık Tutacaktır”

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç gerçekleştirdiği konuşmasında iş birliği içerisinde gerçekleştirilen söz konusu kongreye katılan herkese hoş geldiniz dedi. DAÜ’nün KKTC’nin en köklü yükseköğretim kurumu ve yasa ile kurulmuş tek devlet Üniversitesi olarak, 45 yıllık tarihinde sayısız ulusal ve uluslararası kongreye ev sahipliği yaptığını belirten Prof. Dr. Kılıç, DAÜ’nün toplumsal, siyasi ve uluslararası birçok çalışmaya katkı koyduğunun altını çizdi. Kongre kapsamında bölgeyi ilgilendiren çok önemli konuların KKTC özelinde iki gün boyunca irdeleneceğini aktaran Prof. Dr. Kılıç, birçok önemli noktaya ışık tutacağına inandığını vurguladı. Prof. Dr. Kılıç verimli geçmesini temenni ettiği kongrenin bölgenin ekonomik, politik gelişmelerine yeni bakış açıları kazandırmasını temenni etti.

Açılış konuşmalarının ardından DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Besim moderatörlüğünde Araştırmacı Yazar İsmail Bozkurt, KKTC Cumhurbaşkanı Eski Özel Temsilcisi Mustafa Ergün Olgun, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Çetin ve DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kudret Özersay tarafından “Doğu Akdeniz’de Ekonomik, Politik Gelişmeler ve KKTC” konulu açılış paneli gerçekleştirildi. Açılış paneli sonunda katılımcılara teşekkür plaketi takdim edildi.

Toplam 55 Bildiri Sunuldu

18 Ekim 2024 Cuma günü de devam eden kongre kapsamında 7’si yüz yüze 5’i çevrim içi olmak üzere 12 oturumda toplam 55 bildiri sunuldu. Mustafa Afşin Ersoy Salonu ile İşletme ve Ekonomi Fakültesi salonlarında gerçekleştirilen oturumlarda Doğu Akdeniz bölgesindeki ekonomik ve politik gelişmeler ve KKTC’nin bu dinamikler içindeki rolü değerlendirildi. Oturumlarda; Doğu Akdeniz’deki enerji politikaları, bunların bölgesel ve KKTC üzerindeki etkileri, Doğu Akdeniz’de çevresel güvenlik yönetimi, bölgesel iş birliği ve uluslararası anlaşmaların Türkiye ve KKTC üzerindeki ekonomik etkileri ile tedarik ve ulaşım koridorlarının bölgesel etkileri gibi birçok konu üzerinde duruldu.