Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Hasan Kılıç, Gündem Kıbrıs Web TV’de Bahar Sancar’ın konuğu olarak önemli açıklamalarda bulundu.
DAÜ’de zaman zaman gelir gider dengesinde sıkıntılar yaşandığını belirten Kılıç, üniversitenin vakıf üniversitesi olduğunu ve öğrenciden alınan gelirlerle ayakta durmaya çalıştığını anlattı. Gelir-gider dengelerinde oluşan değişim nedeniyle ve bazı yönetsel hatalarla DAÜ’nün mali bir kriz içine girdiğini söyleyen Kılıç, şöyle devam etti:
“Son yıllarda ekonomik olarak üniversite ciddi bir sıkıntıya girdi. Bu mali krizden kurtulmak için gider kısıp, gelirleri artırma yolunu bulacaksınız. Bu tabi uzun bir vadede olur. Tam bu noktada hükümet devreye girdi ve düğmeye bastı. Üniversitenin ilk olarak kendi iç barışını sağlaması gerekiyordu, bunu sağladık. Ardından hükümetle üniversiteye yardımı içeren protokol imzaladık. Öte yandan 6-7 bin yabancı öğrenci sayımız vardı, bu 3 binlere düştü. Bu noktada gelir açısından önemli bir sıkıntı yaşandı. Üniversiteler öğrenci azlığı yaşayabilir ama bunu kampüste vs yapılacak farklı alternatiflerle gelirler artırılabilirdi. Biz burada geride kaldık.”
“DAÜ’nün bölgeye önemli katkısı var, bölgenin bize yok”
DAÜ’nün bugün 15 bin öğrencisi olduğunu söyleyen Kılıç, kampüste günde 20 bin kişinin giriş çıkış yaptığı hareketli bir yapı olduğunu söyledi. Üniversitenin bölgeye önemli katkıları olduğunu anlatan Kılıç, aynı katkıyı bölgeden alamadıklarını kaydetti. Başbakan ve Eğitim Bakanı’na protokol için teşekkürlerini de sunan Kılıç, üniversitenin hareketlendiğini, en geç 4 yılda sorunların çözümleneceğini dile getirdi.
"Yüksek öğrenim politikasında ciddi bir yapılanmaya ve denetlemeye ihtiyacımız var"
YÖDAK’ta yaşanan gelişmelerle ilgili de konuşan Kılıç, şunları kaydetti:
“Üniversiteler için en önemli husus kalitedir, asla kaliteden ödün vermemeniz gerekir. Bunun için denetleme şarttır. O yüzden çıkan haberler tabi ki kötü etkiledi. Yüksek öğrenim politikasında ciddi bir yapılanmaya ve denetlemeye ihtiyacımız var. Korumamız gereken bir yapı var.”
“Çifte vize uygulaması büyük sıkıntı getirdi”
Öğrenci denetlenmesi ve çifte vize uygulamasıyla ilgili de konuşan Kılıç, “KKTC’deki öğrenciler denetleniyor. Türkiye’den gelenler YKS ile geliyor. Bu şu demek öğrenciler denetleniyor ama yabancı öğrenciler denetlenemiyor. Bir dönem serbestlik yaşandı. 23-24 üniversite sayısına ulaşıldı, ne oldu bu kez üniversiteler ‘öğrenci gelsin de nasıl gelirse gelsin’ dediler, çünkü öğrenci demek gelir demek. Bu serbestlik gelince işte orada sıkıntı yaşandı. Şimdi çifte vize olayı getirdiler. Bu da öğrenci için büyük sıkıntı getirdi. Böyle denetim olmaz. Buradaki yüksek öğrenimin gelişimini engelleyen bir uygulamadır bu. Merkezi bir uygulama, merkezi bir sistem olması gerekiyor. Her üniversite kendi öğrencisini getirmeye çalışıyor çünkü” dedi.
“YÖDAK’ın etkin haline dönmesi gerekli”
YÖDAK’ın iki bağımsız kuruluş olarak görevine devam etmesi gerektiğini anlatan Kılıç, YÖDAK içerisinde etkinliğin artması gerektiğini, YÖDAK’ın hareket edebilir pozisyona getirilmesi gerektiğini söyledi. “YÖDAK denetim yapabilir pozisyona getirilmeli” diyen Kılıç, kurumun üniversiteler için önemine dikkat çekti.