GÜNDEM KIBRIS-ÖZEL

Yarın Gönyeli’de elektrik kesintisi yapılacak Yarın Gönyeli’de elektrik kesintisi yapılacak

Bakanlığın yaptığı gıda denetimleriyle ilgili konuşan Tarım Bakanı Çavuş, göreve geldiğimiz gün gıda güvenliği konusunda sıfır tolerans göstereceklerini söylediklerini ve o yönde hareket ettiklerini belirterek, “Geçmişte 170 olan test sayısı şu an 300’e kadar çıktı. Denetimleri yerli ürünlere değil, ithal ürünlere de yapıyoruz. Tarım Dairesi yanında Veteriner Dairemizin de denetimleri var. Hijyen denetimleri arttı, hijyen noktasında sıfır noktasındayız. Süt ve süt ürünleri alanında da denetimlerimiz devam ediyor. Yanlış gördüğümüz, sıkıntı gördüğümüz her noktada da uyarıyoruz. Düzelme olmazsa işletmeyi kapatıyoruz” diye konuştu.

Çavuş: Hal yerleri için ihaleye çıkılması bekleniyor

Ürünlerin topraktan sofraya kadar giden yolculuğuna denetlemek zorunda olduklarını ve üzerlerine düşeni yaptıklarını kaydeden Çavuş, bu noktada Hal Yasası’nın da çok önemli olduğunu söyledi.

Çavuş, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Doğu ve Batı’da yapacağımız hallerin yerlerini belirleyip Ekonomi Bakanlığı’na sunduk, bakanlığın ihaleye çıkılması bekleniyor. Yasa kapsamında kayıtlılık da önemli Yaş sebzeyi kayıt altına almayı hedefliyoruz. Kayıtlılığı artırabilmek için bu yıl ilk kez yaş sebze fidelerine destek verdik. Amacımız hem üreticiyi desteklemek hem de kayıt yapabilmekti”

“52 Ton ithal domates izni verdik”

Son dönemde domateste sıkıntı olduğunu da kaydeden Çavuş, 52 ton domates için ithal izni verdiklerini anlattı. Çavuş üreticilerle konuyu görüştüklerini ve hem fikir olduklarını da belirterek, üreticilere teşekkürlerini sundu.

“Yaş sebzede fiyat istikrarı yakaladık…”

Yaş sebzede güvenliği ve fiyat istikrarının yakaladıklarını belirten Çavuş, “amacımız vatandaşa en güvenli ve uygun fiyatlı ürünü sunmaktır” dedi. Çavuş, en büyük denetimcinin halk olduğunu da sözlerine ekleyerek, Ekonomi Bakanlığı’nın etiket fiyatları konusunda çalışma yaptığını kaydetti.

Çavuş: Yangınlara anında müdahale etmeye hazırız

Orman yangınları ve müdahale süreciyle ilgili de bilgiler veren Tarım Bakanı Çavuş, şunları kaydetti:

“Göreve geldiğimiz günden beri makinelerimizi durdurmadık. Tam bir yıldır orman yangın müdahale yollarını açmaya çalışıyoruz. Mevcut yolları genişletiyoruz, olmayan bölgelerde ise yeni yol açıyoruz. 125 Mevsimlik işçi aldık, Nisan ayında. Eğitimlerimizi de verdik, araç bakımlarımız da tamam. Anında müdahaleye hazırız. Aynı zamanda Koordinasyon Kurulu kurduk. Çok şükür çıkan yangınları çok geçmeden önlemeyi başardık. Ancak şunu söylemeliyim, her vatandaş bu konuda bizim gözetmenimiz olmalı, bize bildirmeli. Yangınlar konusunda çok hassas olmalıyız. Piknik alanlarını da ateş yakmaya kapattık. Herkesten anlayış bekliyoruz. Ormanları korumak ve büyütmek zorundayız. Yangınlara doğanın verdiği bitkilerle de önlem alabilirsiniz. Bu kapsamda ateş duvarları kurmak için kaktüs ve babutsayı çoğaltma yoluna gittik.

Çam Kese Böceği sorunu… “Entegre bir çalışma başlattık”

Çam Kese Böceği sorunu ile ilgili de konuşan Tarım Bakanı Çavuş, popülasyonun nerede olduğunu belirlemek için haritalandırma yaptıklarını ve zarar gören bölgeleri yeniden yapılandırmak için entegre bir çalışma yaptıklarını anlattı. Bunun yanında doğaya böcek salınımı yaptıklarını da kaydeden Çavuş, bunun yanında biyolojik ilaçlamayla da sorunun önüne geçeceklerini söyledi. Çavuş, yangın dönemi bittiği anda seferberlik ilan edeceklerini ve yeni ekim yapmaya başlayacaklarını söyledi.

Kuraklıkla mücadele… “Hububatta kuraklığa dayanıklı ürün testleri yapıyoruz”

Kuraklıkla mücadele konusunda da bilgiler veren Tarım Ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, “Hububatta kuraklığa dayanıklı ürün testleri yapıyoruz. Bu yıl ilk kez atık suyu alarak sulama yaptık. 15 milyon TL para harcadık ve atık suyu üretimle buluşturduk. Anavatandan gelen suyu Mesarya’ya getirdik” diye konuştu.

Narenciyedeki sorun… “Dalında kalan ürünü üreticiye ödedik”

Güzelyurt bölgesinde narenciye alanında yaşanan sorunlarla ilgili de konuşan Çavuş, dalında kalan ürünü üreticiyi mağdur etmemek adına ödediklerini anlattı.  Öte yandan tropikal meyve yetiştirilmesi için de adım attıklarını anlatan Çavuş, bu konuda da desteklerinin sürdüğünü anlattı. Harupta da geçtiğimiz yıl sıkıntı yaşandığını anlatan Çavuş, bu yıl aynı sıkıntının yaşanmaması adına Toprak Ürünleri Kurumu’nun yetkilendirerek, üreticiye teşvik verilmeye başlandığını ve üretimin devamını sağladığını kaydetti.

Et fiyatları… “Önümüzdeki yıl ette sıkıntı yaşamamak adına adım attık”

Et fiyatlarıyla ilgili de konuşan Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Benim esas mesleğim üreticiliktir. Eskiden üreticilik meşakkatli bir işti. Artık sadece meşakkatli değil, pahalı ve riskleri yükselen bir meslek haline geldi. Girdi maliyetleri katlanmış durumda. Üreticilerimizi destekliyoruz, teşviklerini veriyoruz. Ette yaşadığımız sıkıntı dönemsel doğum zamanıdır. Bu noktada ithal et adımı attık. Önümüzdeki yıl bunu yaşamamak için yurt dışından hayvan getirme adına adım attık.”

Çavuş: Güçlü bir gelecek için istikrar şart

Ulusal Birlik Partisi kurultayıyla ilgili de konuşan Çavuş, ‘istikrar kelimesi halkımız ve güçlü bir gelecek için kullanılıyor. Eleştiriler tabii ki olacak, bu daha çok çalışmaya iter. Son 2 yıldır ülke şantiye alanına döndü, birçok proje hayat buldu, öte yandan reformlar yapıldı. Dış siyasette önemli adımlar kaydedildi. Bunlar başarı öyküsüdür. İstikrarı devlet ve vatandaş için istiyoruz. Güçlü bir gelecek için istikrar şart” diye konuştu.

Ünal Üstel’in zor günlerde partiyi toparladığına dikkati çeken Çavuş, Üstel’in iyi bir süreç yönettiğine vurgu yaptı.