Toz ve kapsül formunda satılan kolajen takviyeleri, büyük vaatlerle piyasaya sürülse de sağlık uzmanları bu ürünlerin tehlikelerine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Canan Karatay, "Kolajenin ilacı olmaz. Bu takviyeler kalbi büyütüyor, kalp krizi yapıyor ve hatta kalbin durmasına neden olabilir" diyerek, kolajeni doğal yollardan almanın önemini vurguladı.

En doğal kolajen kaynağı: Kelle paça

Karatay, kolajeni doğal yollarla almak isteyenler için kelle paça çorbasını önerdi. Haftada bir tüketilecek kelle paça çorbasının, vücudun ihtiyacı olan sağlıklı yapı taşlarını sağladığını belirtti. Kelle paça sevmeyenler için ise Karatay'ın alternatif önerisi şu şekilde:

"Limonu sıkın, bir çay kaşığı kristal kaya tuzu ekleyin ve kemik suyuyla karıştırın. Kahvaltıdan önce için."

Uzmanlar: Kolajen takviyeleri sindirim problemleri ve alerji yapabilir

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gazme Çakaloğlu, kolajen takviyelerinin sindirim sorunları, mide bulantısı, alerjik reaksiyonlar, cilt döküntüleri ve enfeksiyon risklerini artırabileceği konusunda uyardı. Uzmanlar, bu tür ürünlerin dikkatli kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Sağlıklı bir cilt ve güçlü eklemler için kolajen takviyelerine yönelmek yerine, doğal beslenme yöntemleri tercih edilmelidir.

Her uzman aynı fikirde değil

Diğer yandan kolajenin nasıl kullanılması gerektiğini hakkında da bilgi veren Uzman Dermatolog Dr. Zahide Eriş, “Kolajen kullanımı yaşa ve cildin deformasyon derecesine göre değişir. Klinik çalışmalarda kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay kullanılması yönündedir. Kolajenin bu 3 aylık süre boyunca hiç ara verilmeden kullanılması önemlidir. Kolajen desteğinin 3 ay sürekli kullanılmasıyla deri kırışıklıklarında azalma, deri elastisitesinde artış, hidrasyon (su tutma) ve dermal kolajen yoğunluğunda artış sağladığı gözlenmiştir. Kolajen takviyesinin genellikle güvenli olduğu ve bildirilmiş bir yan etkisi olmadığı belirtilmektedir. Kolajen takviyelerinin tablet, kapsül, toz ve sıvı formları mevcuttur. Toz ve tablet ürünlerin kullanımı zordur. Sıvı ürünleri, kullanım kolaylığı ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle tercih edilmelidir” dedi ve şöyle devam etti:

Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya AIDS günü açıklaması: Pişman olmamak için tedbir alın! Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya AIDS günü açıklaması: Pişman olmamak için tedbir alın!

“Önerilen günlük doz, doğal kolajen (kemik tozları) için 7.5 - 10 gram, hidrolize peptit kolajenler için de 2.5 - 5 gram arası dozlardır. Kolajen takviyelerinin daha çok emilebilmesi ve en yüksek biyolojik yararının sağlanabilmesi için 3000 dalton civarında moleküler ağırlığı olan düşük molekül ağırlıklı kolajenleri tercih etmeliyiz. Molekül ağırlığı çok yüksek olan toz ve tablet kolajenlerin emilimi yetersiz olduğu için yararları azalmaktadır.”

'Haklı bir popülerlik'

Kolajenin günümüzdeki popülerliğinin haklı bir popülerlik olduğunu savunan Uzman Dr. Eriş, “Kanaatimce bir anda ortaya çıkan kolajen popülerliği aslında haklı ve bilimsel gerçekliği olan bir popülerlik. Fakat her ürüne güvenmemek gerekir. Gerçekten her alanda olduğu gibi güvenilir laboratuvarlarda üretilen ve güvenilir markaları kullanmak gerekir. Kolajen takviyeleri için doktorlardan destek istemek doğru olacaktır” dedi.