GÜNDEM KIBRIS ÖZEL HABER
Mecliste yaşanan Meclis Başkanlığı seçim sürecini değerlendiren Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova, “Bugün baktığımız zaman parlementoda yaşananlar sürekli gündeme getiriliyor ve bilgide kirlilik oluşuyor. Bu bilgi kirliliğini gidermek için konuşmamız gerekir. Bütçe hazırlıkları devam ediyor ve diğer çalışmalarımız da devam etmektedir. Hükümet olarak orta ve alt gelir gruplarını ezdirmemek için insanlarımızın asgari ücretlerinde hükümet 3 kez düzenleme yaptı enflasyonla mücadele için. Tüm bunlar yaşanırken meclis başkanlığı seçiminde sıkıntı yaşadık. Anayasa gereği ilk 10 gün içinde meclis başkanının seçilmesi gerekiyor. Bu seçim benim parlamentoda olduğum süre içinde 6. Başkanlık seçimi. Geçmiş yıllara baktığımızda bu 10 günlük sürenin aşıldığını görüyoruz. Geçen dönem meclis kapanırken Genel Başkanımız Ünal Üstel kurultayı yaz dönemimde yapmamız gerektiğini ifade etti meclis çalışmalarının aksamaması için. Her zaman kurultay süreçlerinde bir takım kırgınlık ve küskünlükler olabilir. Geçmişte de bunun örnekleri pek çok kez yalandı. Sayın genel başkan, meclis açıldıktan sonra meclis başkanı seçimini yapalım ve anayasal sürede meclis başkanını seçelim dedi. Meclis başkanlığına aday olabilme bireysel olarak hiçbir milletvekilinin yapabileceği bir şey değildir. Bireysel bir başvuru söz konusu değildir. Mecliste grubu bulunan partiler meclis başkanı aday gösterebilir. Dörtlü hükümet döneminde Angolemli aday gösterilmek istendi ancak TDP’nin grubu yoktu. O dönem Erhürman bunun hukuksal sürecini anlatmıştı ve bunun olamayacağını söylemişti. Bu meclis başkanlığı seçimleri her zaman sıkıntılı bir süreçtir. Bu tür şeyler olabiliyor” dedi.
BEROVA: FAZİLET ÖZDENEFE MECLİS’İ AÇMALIYDI
Meclis Başkanlığı seçiminde UBP’nin aday değişikliği süreci hakkında da bilgi veren Berova, “Sayın genel başkan grup aday göstereceği için çok demokratik bir şekilde gruptan aday çıkartmak adına kendisinin de oy kullanmadığı bir seçim yaptırmış ve Zorlu Töre seçilmiştir. Geçmişte yaşanan sorunlar bu dönemde tekerrür etti. Bu hoş bir durum değildir ama olabiliyor. Bu oylamalar dördüncü tura geldiği zaman ve bu turda da bir sonuç çıkmayacağını görünce genel başkan tüm milletvekillerini odasına çağırdı ve teker teker görüşlerini alarak grup adayının değiştirilmesi kararı alındı. Zorlu Töre’nin seçiminde Beşinci turu yapmamamızın nedeni budur” bilgisini paylaştı.
Konuşmasının devamında seçim sürecini anlatan Berova, “Adayı değiştirdikten sonra da ilk turda sonuç alamadık. Daha sonrasında parlamentonun çalışıp çalışmayacağı konusu gündeme geldi. 48 saat boyunca aramızda tartışarak çözümün nasıl olacağı konusunda karşılıklı görüşmeler yaptık. Geçmişten gelen seçimler, kurultay sürecinde yaşananlar siyasetin doğası gereği birtakım ayrışmalara sebep oldu. Şu 2 günlük süreçte gördük ki birbirimizle iletişim kurduğumuzda ülkenin geldiği durumun farkındayız ve bunun çözülme aşamasına geldiğini gördük. Bunu sadece biz değil ana muhalefette gördü” dedi.
Berova, “Fazilet Özdenefe görevi gereği meclisi açmadı. Fazilet Özdenefe 10 dakika ara vermek suretiyle oturumu kapattı. O geceki istişarelerde ertesi gün 9.30’da gelmek suretiyle seçimin önünün açılması konusunda ana muhalefetle sözlü olarak mutabakata vardık. Ertesi sabah parlamentoya geldiğimizde CTP’nin meclise 10 dakika ara vererek oturumu kapatan hukukçu Meclis Başkan yardımısı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yurt dışında olması sebebiyle, meclis başkanı Zorlu Töre’nin Cumhurbaşkanlığına vekalet görevi olmasına rağmen oturuma 10 dakika ara verip oturumu kapatarak seçimin yapılmasının önünü tıkamıştır” şeklinde konuştu.
“ÖZDENEFE’YE YAZDIĞIMIZ YAZIYA CEVAP ALAMADIK”
Konuşmasının devamında Berova, “Fazilet Özdenefe’ye meclisin açılması için durum hakkında yazdığımız yazıya cevap alamadık. Akabinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar adaya geri döndü. Konunun çözümüne katkı koymak adına Töre ve Başbakanla yapılan görüşme sırasında Töre yüksek tansiyon problemi yaşadı ve hastaneye gitti. Hastaneden bu konuyla ilgili rapor elimize ulaştıktan sonra grup başkan vekilleri görüşerek, Fazilet hanıma götürdük ve bir yokluk durumu oluştuğunu söyleyerek görevini yapması gerektiğini söylediler. Meclis başkan yardımcısı görevin kendisinde olduğunun farkında olmasına rağmen ne görevini yapmıştır ne de meclisin çalışması için meclisin en yaşlı üyesi ile meclisi açın dememiştir. Burada görev açısından ciddi bir kusur vardır. Başkanın seçilememesinin sebebini doğrudan buna bağlayamasak da Sayın meclis başkan yardımcısının bunu yapmaması da sebep olmuştur. CTP, bunu da kullanarak olayı farklı alanlara çekme yarışına girmiştir” ifadelerini kullandı.
“ERHÜRMAN ÖZDENEFE’Yİ GÖREVE DAVET ETSEYDİ, NE DEĞİŞTİĞİNİ GÖRÜRDÜ”
Berova, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın neden ilk turda Kutlu Evren’in seçilemediği ve neyin değiştiği sorusuna da cevap vererek, “Ne değiştiğini görmek adına meclis başkan yardımcısını göreve davet ederek ne değiştiğini görmesi gerekirdi ve buna göre yorumlaması gerekirdi. Bunu yapmak yerine meclisin kitlenmeye devam edilmesini kendi siyasi çerçeveleri içerisinde daha uygun gördü. Evet sorunlar yaşandı ama bu sorunlar sadece bu dönemde yaşanmadı. Bunu evet tartışmamız gerekir ama bu kamuoyuna açık bir şekilde olmaz. Parti içerisinde Parti Meclisinde de bunu değerlendireceğiz. CTP’nin bu bağlamda cevap bulacağı yer, gece saat 11.30’da meclis başkan yardımcısının 26 vekil meclis genel kurulunda nisap sağlanıp oturumu açmasını beklerken, meclis başkanının da sağlık raporu meclis başkan yarımcısının elindeyken, meclisi açması gerekirdi. 10 dakika ara vermek suretiyle oturumu kapatan meclis başkan yardımcısı meclisi kitlemiştir. Başkanın seçilip seçilemeyeceğini görmek için yapılması gereken süreci tamamlamaktı. Eğer bu yol açılsaydı bugün burada mecliste yaşadıklarımızı değil ülkedeki sorunları konuşuyor olacaktık” şeklinde konuştu.
“BİZ USULE UYGUN SEÇİM YAPILMASI TARAFTARIYIZ”
Berova, “Farklı yöntemler zorlamayla vardır ama biz usule uygun olarak bu seçimin yapılması taraftarıyız. Meclis başkan yardımcısının parlamentoyu göreve çağırarak bu işi tamamlamasını bekliyoruz. Bu eğer olmazsa farklı yöntemler için hukuksal arayış içine gireceğiz” dedi.
“İDDİA EDİLDİĞİ GİBİ PAZARLIK SÖZ KONUSU OLMADI”
Berova, “Bir önceki seçimde 26 ret oyu evet çıktı ama şimdi 26 sayısına ulaşacağımızı düşünüyorum. Bu geçen süreçte bunun aşıldığını ve 26 sayısının çıkması noktasında inancım vardır. Kurultaydan sonra daha önce herkesin gruplaşmalar oluşacağı yönünde beklentisi vardı. Son 48 saatte bunun kırıldığını hissettim. Bu süreçelerin sonlandığını ve kurultayda genel başkanın yüzde 66 ile seçim kazandığının kabullenildiği ve konuların kapandığını gördüm. İddia edildiği gibi bir pazarlık da söz konusu olmadı. Böyle bir dönemde ülkeyi kaosa sürüklemenin hiçbir haklı yanı yoktur” şeklinde konuştu.