Alkollü sürücü takla attı: Yaralı var Alkollü sürücü takla attı: Yaralı var

-ÖZEL HABER

Türkiye’de gazeteci Hakan Şanlıtürk, Kıbrıs’ta çıkmaza giren “Mülküyet” konusunu kaleme alarak, Rumların gerçekleştirdiği tutuklamalarla bir yere varamayacağını söyleyerek, AİHM kararlarına dikkat çekti…
 


“EKONOMİYE ZARAR VERMEK İÇİN ORGANİZE MÜDAHALE”… Hakan Şanlıtürk köşe yazısında, Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK), 2005’de AİHM’nin "Taşınmaz Mal Yasası" ekseninde kurulduğunu hatırlatarak, “Maalesef Rum huysuzluğu her alanda olduğu gibi burada da sürüyor. Komisyon’a Rumlardan yoğun başvuru olunca Rum yönetimi anlaşılan paniğe kapıldı. Daha önce turizm alanında yaptıkları engellemeleri şimdi gayrimenkul sektörü için devreye soktular. KKTC’de yatırım yapan iş insanını tutukladılar. Türk tarafının ekonomisine zarar vermek için organize müdahalelerde bulunan Rumlara karşı AB üyelerinin ve uluslararası toplumun gereken yanıtı vermesi önem taşıyor. ‘Kıbrıs'taki mülkiyet sorunları, doğrudan Kıbrıs sorunuyla bağlantılıdır’ cümlesi olayın özü aslında” ifadelerini kullandı. 
“RUMLAR GERGİNLİĞİ ARTIRDI”… Şanlıtürk yazısında, “KKTC’de özellikle STK’ların yoğun temasları ve gayretleri sonuç verdi. Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nin 19 Eylül 2024 tarihli İnsan Hakları toplantısında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin haksız taleplerinin reddedildiği öğrenildi” bilgisini de paylaştı.  Şanlıtürk, “Son zamanlarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren yatırımcılar aleyhine Rum liderliği tarafından başlatılan hukuki süreçler, ciddi bir endişe kaynağıdır. Bu süreçler, iş insanlarına karşı davalara, tutuklamalara ve yargılamalara yol açarak adada gerginliklerin artmasına sebep olmuştur. TMK'ya yapılan başvuruların hızlanması ve yeni kaynakların ayrılması, Kıbrıs Rum liderliğini paniğe sürüklemiş ve bunun sonucunda Kuzey Kıbrıs'ın ekonomisini zayıflatmak amacıyla bir dizi saldırı başlatılmıştır” dedi. 
“ÇÖZÜM KAPSAMLI MÜZAKERE”… Mülkiyet Sorununun çözümü hakkında da fikirlerini kaleme alan Şanlıtürk, “Kıbrıs’ta mülkiyet sorunu kapsamlı müzakerelerle çözülebilir. Kıbrıs’ta varılacak bir çözüme kadar, mülkiyet konusundaki hususları çözecek olan makam Taşınmaz Mal Komisyonudur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), mülkiyet sorunlarının çözümü için TMK’yı etkili bir iç hukuk yol olarak tanımlamıştır. Kuzey Kıbrıs'ta yatırım yapan kişilere yönelik bu tür baskılar, AİHM kararları ile örtüşmemektedir” ifadelerini kullandı. 
HER 10 YILDA BİR… Şanlıtürk, “Kıbrıslı Rumlar, Türk tarafının ekonomisine zarar vermek için organize müdahalelerde bulunmaktadır. AB üyelerinin ve uluslararası toplumun, bu tür girişimlere karşı etkin bir şekilde harekete geçmesi önemlidir. Rumların her on yılda bir tansiyonu artırmak için hukuki enstrümanlarla çabaladığı gözlemlenmektedir. Kıbrıs'la ilgili mülkiyet konusu, kişilere karşı davalara ve tutuklamalara başvurarak çözülemez” dedi.